В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд зобов'язаний поважати честь і гідність усіх учасників цивільного процесу і здійснювати правосуддя на засадах їх рівності перед законом і судом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних та інших ознак.



Коментар:

Здійснення правосуддя на основі поваги честі і гідності, рівності перед за-коном і судом є одним із принципів судочинства в Україні.

Термін «принцип» у перекладі з латинської мови означає «основу», «пер-шооснову». Проте поняття принципів цивільного процесуального права і су-дочинства в юридичній літературі вельми спірне.

Не завжди є норма, що прямо фіксує певний принцип. У деяких випадках правовий принцип логічно виводиться із сукупності норм. Тому і трактування принципів права в наукових роботах не завжди однакове.

Так, під принципами цивільного процесуального права розуміють:

1) виражені в ньому керівні засади, що характеризують його зміст і відоб-ражають особливості даного типу права ;

2) провідні засади здійснення правосуддя по цивільних справах, які закріплені нормами даної галузі, або як основну керівну ідею ;

3) теоретичні положення, які виражають необхідність визначення способів і форм регулювання суспільних відносин державою, обумовлених об'єктивними закономірностями суспільного розвитку ;

4) корінні основи цивільного процесуального права ;

5) керівні положення, що мають певне значення для всієї системи права процесуальних інститутів і виражають найбільш істотні риси даної галузі права . Як правильно відзначає В. В. Комаров, одним із недоліків даного ви-значення є те, що в ньому не дістала свого відображення така істотна ознака принципів, як їх нормативне закріплення .

6) основні ідеї, уявлення про суд і правосуддя, які закріплюються в нормах цивільного процесуального права і внаслідок цього стають його основними положеннями, якісними особливостями, які визначають характер процесуального права, порядок його здійснення і перспективи подальшого розвитку . Принципи будь-якої галузі права — це основні положення, характерні для всіх або більшості інститутів даної галузі права і закріплені в її нормах. Принципи цивільного процесуального права виражають пануючі в даному суспільстві ідеї про суд і правосуддя по цивільних справах.

Значення принципів цивільного процесуального права визначається передусім їх впливом на нормотворчу діяльність. При внесенні різних змін до законодавства нормотворчі органи не повинні допускати суперечності нових норм права його чинним принципам. Принципи процесуального права мають велике значення і для правозастосовчої діяльності: вони визначають основні форми і методи діяльності суду та інших учасників процесу при здійсненні правосуддя по цивільних справах, суть процесуальної форми цивільного судочинства. Порушення норм права, що закріплюють принципи цивільного процесуального права, спричиняє, як правило, скасування судових рішень (статті 309, 338 ЦПК).

Відповідно до п. 2 ч. З ст. 129 Конституцій України, ст. 5 ЦПК України і ст. 7 Закону «Про судоустрій України» правосуддя по цивільних справах здійснюється на засадах рівності перед законом і судом усіх учасників процесу незалежно від їх походження, соціального і майнового становища, статі, освіти, мови, ставлення до релігії і характеру занять, місця проживання та інших обставин. Наведене положення тісно пов'язане і з принципом демократизму, одним із проявів якого є свобода і рівність всіх людей у своїй гідності і правах (ст. 21 Конституції), рівність всіх громадян перед законом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних і інших переконань, статі, етнічного й соціального походження, майнового становища, місця проживання, мовних і інших ознак (ст. 24 Конституції), а також рівність прав, свобод і обов'язків іноземців з правами, свободами і обов'язками громадян України, за винятками, встановленими Конституцією, законами або міжнародними договорами України (ст. 26 Конституції).

Принцип рівності всіх учасників процесу перед законом і судом не означає, що всі учасники процесу мають рівні процесуальні права й обов'язки. Даний принцип виявляється в тому, що всі учасники цивільного процесу, які займають рівне процесуальне положення, мають рівні процесуальні права й обов'язки, а учасники цивільного процесу, які займають різне процесуальне положення, ма-ють різні процесуальні права й обов'язки. Так, наприклад, сторони в цивільному процесі мають рівні процесуальні права й обов'язки, свідки мають рівні проце-суальні права й обов'язки і т. д. Разом з тим є різними процесуальні права й обо-в'язки сторін і прокурора у тому випадку, коли прокурор бере участь справі; у сторін і у третіх осіб; у сторін і у свідків; у свідків і у експертів і т. д.

Зазначене положення виражає ще один аспект принципу рівності: необхідність застосування однакових стандартів прав і обов'язків до всіх осіб, які займають рівне положення в цивільному процесі.

Усі учасники процесу також рівні перед законом і судом. Тобто обов'язок дотримуватися закону, його виконувати, право використовувати закон у своїх інтересах, а також юридична відповідальність перед законом за його порушення є рівною для всіх громадян. Не може бути винятків з цього правила з огляду на які-небудь особливі заслуги особи, її соціальний статус тощо .


Получите за 15 минут консультацию юриста!