В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Особа, яка бере участь у справі, має право на правову допомогу, яка надається адвокатами або іншими фахівцями у галузі права в порядку, встановленому законом.



Коментар:

Принцип надання правової допомоги є проявом гуманізму, який характерний для всіх галузей права України.

Принцип надання правової допомоги закріплено в ст. 59 Конституції України і в ст. 12 ЦПК. Згідно з ст. 59 Конституції кожен має право на правову допомогу. Кожен вільний у виборі захисника своїх прав. Для забезпечення правової допомоги при вирішенні справи в судах, в інших державних органах обвинувачення і правової допомоги в Україні діє адвокатура. Закон про адвокатуру України затверджений 19 грудня 1993 року зі змінами від 11 липня 2003 року .

Згідно з ст. 12 ЦПК правова допомога надається не тільки адвокатами, а й іншими фахівцями в галузі права в порядку, встановленому законом. Однак спеціального закону, що регулює діяльність фахівця в галузі права, немає.

Я. П. Зейкан стверджує, що фахівці в галузі права, як правило, діють на основі договору доручення . Проте згідно з договором доручення (ч. 1 ст. 1000 ЦК), одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити від імені іншої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Угода, здійснена повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права й обов'язки довірителя. Фахівець у галузі права діє не від імені осіб, які беруть участь у справі. Його дії не створюють, не змінюють, не припиняють цивільні права й обов'язки для осіб, які беруть участь у справі. Він не діє від імені довірителя. Від імені довірителя діє представник. Його дії породжують і змінюють або припиняють цивільні і цивільні процесуальні права й обов'язки довірителя, якщо інше не вказане в довіреності (ч. 2 ст. 44 ЦПК). Крім того, в ст. 56 ЦПК не вказано, які документи повинні засвідчувати повноваження особи, що надає правову допомогу. Навряд чи також можна погодитися із твердженням Я. П. Зейкана, згідно з яким з погляду оподаткування адвокати і представники, які ведуть юридичну практику, відрізняються від інших представників тим, що за свої послуги і надання правової допомоги вони отримують відповідну винагороду. При цьому Я. П. Зейкан посилається на ст. 84 ЦПК . Проте ч. 1 ст. 59 Конституції передбачає, що в передбачених законом випадках правова допомога надається безоплатно. Аналогічний висновок випливає із змісту ч. 1 ст. 84 ЦПК.


Получите за 15 минут консультацию юриста!