В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У разі ухвалення судом рішення про відмову в задоволенні заявленої вимоги держатель цінного папера на пред'явника або векселя має право звернутися до суду із заявою про відшкодування за рахунок заявника збитків, заподіяних йому забороною здійснювати будь-які операції за цінним папером на пред'явника або за векселем.

2. Держатель цінного папера на пред'явника або векселя, який не заявив вчасно з будь-яких причин про своє право на цінний папір на пред'явника або вексель, може пред'явити позов до особи, за якою визнано право на цінний папір на пред'явника або на вексель.



Коментар:

Як було сказано, якщо держатель втраченого цінного папера на пред'явника в тримісячний строк не подасть до суду, який розглядає в порядку окремого провадження справу про відновлення прав за втраченими цінними паперами на пред'явника, в тому числі векселя, заяву про те, що він є держателем зазначених документів, і не надасть оригіналів цих документів, суд може, відповідно до ст. 267 ЦПК, задовольнити вимогу заявника про визнання зазначених документів недійсними або відмовити в задоволенні такої вимоги (див. коментар до ст. 267 ЦПК). В разі прийняття рішення суду про відмову в задоволенні зазначеної вимоги заявника держатель цінного папера на пред'явника, в тому числі векселя на пред'явника, відповідно до ч. 1 статті, що коментується, може пред'явити до заявника позов про відшкодування збитків, завданих йому забороною здійснювати будь-які операції за втраченим цінним папером на пред'явника, в тому числі векселя. Держатель цінного папера може, відповідно до ст. 22 ЦК, вимагати відшкодування завданої йому майнової шкоди. Під майновою шкодою слід розуміти збитки, які особа понесла в результаті порушення її суб'єктивного цивільного права. Вони складаються зі збитків (реальні збитки) і неодержаних доходів. Держатель цінного папера на пред'явника може вимагати від заявника не лише відшкодування понесених ним видатків, а й неодержаних доходів, які він поніс у результаті заборони здійснювати будь-які операції за втраченими документами. Наприклад, держатель цінного папера на пред'явника не міг своєчасто реалізувати право за акціями або право за векселем на пред'явника тощо.

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, держатель цінного папера на пред'явника, в тому числі векселя, який своєчасно не заявив з якихось причин про своє право на зазначені документи, може пред'явити позов до особи, за якою визнано право на цінний папір на пред'явника, в тому числі на вексель, у межах загального строку позовної давності.


Получите за 15 минут консультацию юриста!