В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Судові рішення, що набрали законної сили, обов'язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, — і за її межами.

2. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

3. Обов'язковість судового рішення не позбавляє осіб, які не брали участі у справі, можливості звернутися до суду, якщо ухваленим судовим рішенням порушуються їхні права, свободи чи інтереси.



Коментар:

Даний принцип, як було засвідчено, закріплений в п. 9 ч. З ст. 129 Консти-туції, в ст. 14 ЦПК і в ст. 11 Закону України «Про судоустрій України».

Принцип обов'язковості рішень суду поширюється на рішення суду, що набрали законної сили. Згідно з ч. 1 коментованої статті судові рішення, що набрали законної сили, обов'язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових або службових осіб і громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, — і за її межами. Рішення, що набрало законної сили, повинно бути виконане зобов'язаними особами добровільно, а в необхідних випадках — примусово виконавчими органами. Компетентні державні органи, органи Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, організації, посадові особи зобов'язані вчинювати необхідні дії з оформлення і реєстрації прав, встановлених рішенням, що набрало законної сили. Так, наприклад, на підставі встановленого судом батьківства (ст. 128 СК) або материнства (ст. 131 СК) органи РАГС зобов'язані видати свідоцтво, в якому вказати відповідну особу як батька або матір дитини. У разі визнання шлюбу недійсним на підставах, передбачених статтями 38—41 СК, шлюб є недійсним з дня його державної реєстрації (ст. 44 СК). У цьому випадку органи РАГС зобов'язані анулювати актовий запис про реєстрацію шлюбу. Рішення суду, що набрало законної сили, має обов'язкову силу для осіб, які беруть участь у справі, і для органів і осіб, зазначених у ч. 1 ст. 14 ЦПК, але в певних випадках і для осіб, які не беруть участь у справі. Як підкреслено в Коментарі до ЦПК Російської Федерації, межі обов'язковості судової постанови для осіб, які не беруть участь у справі, різні залежно від її виду і характеру вирішуваного судом спору. Наприклад, рішення суду про визнання права власності за конкретною особою буде обов'язковим для всіх без виключення державних органів, органів місцевого самоврядування, посадових осіб; ухвала ж суду про відкладення розгляду і призначення часу нового судового засідання, крім осіб, які беруть участь у справі, буде обов'язковою для самого суду, його посадових осіб і співробітників, а також для осіб, які сприяють правосуддю (Згідно з ЦПК України — для інших учасників процесу (ст. 47 ЦПК).

Слід зазначити, що рішення, яке набрало законної сили, щодо спорів з аб-солютних правовідносин, буде обов'язковим не тільки для осіб, які беруть участь у справі, і для органів і осіб, зазначених у коментованій статті, але і для невизначеного кола осіб. Так, рішення суду про визнання права власності за особою, що здійснила самовільне будівництво (ч. З ст. 376 ЦК), яке набрало законної сили, обов'язково не тільки для осіб, що беруть участь у справі, і для органів і осіб, вказаних у коментованій статті, але і для невизначеного кола осіб. Рішення ж, яке набрало законної сили, по спорах із відносних правовідносин (наприклад, про повернення боргу), буде обов'язковим лише для осіб, які беруть участь у справі, і для органів, які виконують рішення. Згідно з ч. З коментованої статті обов'язковість судового рішення не позбавляє осіб, які не брали участь у справі, можливості звернутися до суду, якщо прийнятим судовим рішенням порушуються їх права, свободи й інтереси.


Получите за 15 минут консультацию юриста!