В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд відмовляє в прийнятті заяви про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної гррмади, якщо вона не взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію права на нерухоме майно, або якщо заяву подано до закінчення одного року з дня прийняття її на облік.



Коментар:

Одним із первісних способів набуття права власності на річ є, відповідно до ст. 335 ЦК, набуття права власності на безхазяйну річ. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Після спливу одного року зі дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона, за заявою органа, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішення суду в комунальну власність. Відповідно до глави 8 розділу IV ЦПК справи про передачу безхазяйної нерухомої речі в комунальну власність розглядаються в порядку окремого провадження.

Ст. 335 ЦК, як було зазначено, встановлює певні підстави для передачі безхазяйної нерухомої речі в комунальну власність територіальної громади, на території якої розміщені ці нерухомі речі. Такими підставами є: а) взяття на облік безхазяйних нерухомих речей органом, який здійснює державну ре-єстрацію прав на нерухоме майно за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені (відповідно до ч. 1 ст. 182 ЦК право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації, а отже, для виникнення права на нерухоме майно необхідно, щоб це право було за-реєстровано); б) щоб безхазяйні нерухомі речі знаходилися на обліку органу, який здійснює державну реєстрацію права на нерухоме майно, не менше од-ного року.

Відповідно до статті, що коментується, суд відмовляє в прийнятті заяви про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади за відсутності хоча б однієї із зазначених у ст. 335 ЦК підстав. В. І. Тер- тишніков вважає, що в цьому випадку суд відмовляє у відкритті провадження у справі, оскільки вимога органу, уповноваженого управляти майном територіальної громади, має неправовий характер і не підлягає розгляду в порядку цивільного судопровадження . З думкою В. І. Тертишнікова навряд чи можна погодитись. У першому випадку, коли безхазяйна нерухома річ не взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію, вимога органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, має неправовий характер і не підлягає розгляду в суді в порядку цивільного судопровадження. У другому випадку, коли безхазяйні нерухомі речі знаходились на обліку органу, який здійснює державну реєстрацію, менше одного року, вимога має правовий характер. Частина 2 ст. 124 Конституції передбачає: «...Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі». Однак для розгляду зазначених у главі 8 розділу IV ЦПК справ крім загальних передумов для відкриття провадження у справі, передбачених у ч. 2 ст. 122 ЦПК (див. коментар до ст. 122 ЦПК), необхідна спеціальна позитивна передумова. Такою спеціальною позитивною передумовою є перебування нерухомих безхазяйних речей на обліку в органу, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухомі речі, не менше одного року. Тому, коли безхазяйні нерухомі речі перебували на обліку в органу, який здійснює державну реєстрацію, менше одного року, ця спеціальна позитивна передумова відсутня, і суд в ухвалі, яку він постановляє, відмовляє у відкритті провадження у справі.


Получите за 15 минут консультацию юриста!