В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1 Судові виклики здійснюються судовими повістками про виклик.

2. Судові повідомлення здійснюються судовими повістками-повідомлен- нями.

3. Судові повістки про виклик у суд надсилаються особам, які беруть участь у справі, свідкам, експертам, спеціалістам, перекладачам, а судові повістки-повідомлення — особам, які беруть участь у справі з приводу вчинення процесуальних дій, у яких участь цих осіб не є обов'язковою.

4. Судова повістка про виклик повинна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за сім днів до судового засідання, а судова повістка-повідомлення — завчасно.

5. Судова повістка разом із розпискою, а у випадках, встановлених цим Ко-дексом, разом з копіями відповідних документів надсилається поштою реко-мендованим листом із повідомленням або через кур'єрів за адресою, зазначеною стороною чи іншою особою, яка бере участь у справі. Стороні чи її представникові за їх згодою можуть бути видані судові повістки для вручення відповідним учасникам цивільного процесу. Судова повістка може бути вручена безпосередньо в суді, а у разі відкладення розгляду справи про час і місце наступного засідання може бути повідомлено під розписку.

6. Особи, які беруть участь у справі, а також свідки, експерти, спеціалісти і перекладачі можуть бути повідомлені або викликані в суд телеграмою, факсом чи за допомогою інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

7. Якщо насправді особа не проживає за адресою, повідомленою суду, судова повістка може бути надіслана за місцем її роботи.

8. Судова повістка юридичній особі направляється за її місцезнаходженням або за місцезнаходженням її представництва, філії, якщо позов виник у зв'язку з їх діяльністю.

9. Відповідач, місце проживання (перебування чи роботи) або місцезнаходження якого позивачеві невідоме, навіть після його звернення до адресного бюро і органів внутрішніх справ, викликається в суд через оголошення у пресі. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про час і місце розгляду справи. На ці випадки поширюється правило частини четвертої цієї статті.

10. Друкований орган, у якому розміщуються оголошення про виклик відповідача протягом наступного року, визначається не пізніше 1 грудня поточного року в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.



Коментар:

Завданням цивільного судочинства є охорона і захист прав, свобод та інте-ресів фізичних осіб, юридичних осіб, держави та інших суб'єктів цивільних правовідносин, зазначених у ст. 2 ЦК (див. коментар ст. 1 і ст. 234 ЦПК).

Відповідно до п. 2, п. 4 ч. 2 ст. 129 Конституції України і ст. ст. 5 і 10 ЦПК України, правосуддя в Україні здійснюється на засадах рівності всіх учасників процесу перед законом і судом, змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Ці принципи можуть бути реалізовані лише у разі надання кожній з осіб, які беруть

участь у справі рівної можливості довести підстави своїх вимог і заперечень (див. коментар до ст. 60 ЦПК). Відповідно до ч. 4 ст. 10 ЦПК суд сприяє все-бічному і повному з'ясуванню обставин справи, сприяє здійсненню особами, які беруть участь у справі, їх прав, встановлених ЦПК.

Згідно з п. 5 ч. 6 ст. 130 ЦПК суд, при проведенні попереднього судового засідання за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, вирішує питання про витребування доказів та виклик свідків, про проведення експертизи, залучення до участі у справі спеціаліста, перекладача, особи, яка надає правову допомогу. Особи, які беруть участь у справі, повинні бути повідомлені про дату, час і місце попереднього судового засідання і здійснення інших процесуальних дій. Наприклад, проведення огляду на місці (п. 7 ч. 6 ст. 130 ЦПК). Тому особи, які беруть участь у справі, повинні бути сповіщені судом з використанням судових викликів. Судові виклики також повинні бути надіслані свідкам, перекладачеві, експертові і спеціалістові. Експертові і спеціалістові судові виклики надсилаються якщо суд вирішить це необхідним (див. коментар до ст. 143 і ст. 145 ЦПК і до ст. 54 ЦПК).

Слід розрізняти судові виклики і судові повістки-повідомлення. Згідно з ч. З статті, що коментується, судові повістки про виклик у суд надсилаються особам, які беруть участь у справі, а також свідкам, експертам, спеціалістам, перекладачам, а судові повістки-повідомлення — особам, які беруть участь у справі з приводу вчинення процесуальних дій, у яких участь цих осіб не є обов'язковою.

Нез'явлення особи, якій адресована судова повістка, спричиняє за собою невигідні наслідки для даної особи. Так, у разі повторної неявки позивача, повідомленого належним чином, без поважної причини, суд залишає заяву без розгляду (докладніше див. коментар до ч. З ст. 169 ЦПК). У разі неявки відповідача, повідомленого належним чином, якщо суд не має відомостей про причину його неявки або причину буде визнано неповажною, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення) (див. коментар до ч. 4 ст. 169 ЦПК і до ст. 224 ЦПК).

Судові повістки, як було відмічено, надсилаються також свідкам, експертам, спеціалістам, перекладачам. У разі невиконання без поважних причин покладених на них судом обов'язків як інших учасників цивільного процесу для цих осіб настають несприятливі наслідки. Так свідок, згідно з ч. 5 ст. 50 ЦПК за відмову від надання показань з непередбачених законом підстав несе кримінальну відповідальність. Експерт за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків несе кримінальну відповідальність (ч. 13 ст. 53 ЦПК). Перекладач також несе кримінальну відповідальність за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків (ч. 5 ст. 55 ЦПК). Для осіб, які беруть участь у справі, і які отримали судові повістки-повідомлення про здійснення процесуальних дій в яких участь цих осіб не є обов'язковою, у разі якщо вони не беруть участь при здійсненні цих процесуальних дій, не настають несприятливі наслідки. Так, заява про забезпечення доказів розглядається протягом п'яти днів з дня її надходження з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Присутність цих осіб не є обов'язковою (ч. 2 ст. 135 ЦПК). Згідно з ч. З ст. 220 ЦПК суд ухвалює додаткове рішення після розгляду питання в судовому засіданні з повідомленням сторін. їх присутність не є обов'язковою (див. коментар до ст. 220 ЦПК). У ст. 74 ЦПК, що діє, в порівнянні із статтями 90,91 і 92,93,94 ЦПК 1963 р., котрі регулювали питання про судові виклики і повідомлення, є низка новел.

Так, згідно зі ч. 6 статті, що коментується, особи, які беруть участь у справі, а також свідки, експерти, спеціалісти і перекладачі можуть бути повідомлені або викликані в суд телеграмою, факсом чи за допомогою інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику. У статтях 90— 94 ЦПК 1963 р. такої норми не було. Відповідно до ч. 8 статті, що коментується, судова повістка юридичній особі направляється за її місцезнаходженням або за місцезнаходженням її представництва, філії, якщо позов виник у зв'язку з їх діяльністю. У статтях 90—94 ЦПК 1963 р. подібної норми не було. Згідно зі ст. 93 ЦК місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені. В оригіналі зазначена стаття в редакції станом на січень 2005 р.

Якщо місце проживання відповідача (перебування чи роботи) позивачеві не відоме навіть після його звернення до адресного бюро і органів внутрішніх справ, відповідач викликається в суд через оголошення у пресі. З опубліку-ванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про час і місце розгляду справи. Друкований орган, у якому розміщуються оголошення про виклик відповідача протягом наступного року, визначається не пізніше 1 грудня поточного року в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (частини 9 і 10 статті, що коментується). У статтях 90—94 ЦПК України 1963 р. подібного правила не було. У кожній області це свій друкований орган, встановлений Кабінетом Міністрів України. У Одеській області, наприклад, це «Чорноморські новини».

Відповідно до ч. 4 статті, що коментується, судова повістка про виклик по-винна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за сім днів до судового засідання, а судова повіст- ка-повідомлення — завчасно. Слід усунути недостатню чіткість редакції ч. 4 статті, що коментується. У ч. 4 ст. 74 ЦПК умова «щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу... для підготовки до участі в судовому розгляді справи» має суб'єктивний характер. Для особи, яка володіє, наприклад, юридичними знаннями, потрібний один строк для підготовки до участі в справі, а для особи, яка цих знань не має, — набагато більший строк. Потрібно було просто точно вказати, за скільки днів до судового засідання повістка повинна бути вручена.


Получите за 15 минут консультацию юриста!