В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Попередній розгляд справи має бути проведений протягом п'яти днів після складення доповіді суддею-доповідачем колегією у складі трьох суддів у нарадчій кімнаті без повідомлення осіб, які беруть участь у справі (в редакції Закону України від 8 вересня 2005 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»)1.

2. У попередньому судовому засіданні суддя-доповідач доповідає колегії суддів про проведення підготовчої дії та обставини, необхідні для ухвалення судового рішення судом касаційної інстанції.

3. Суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.

4. Суд касаційної інстанції скасовує судове рішення за наявності підстав, які тягнуть за собою обов'язкове скасування судового рішення.

5. Суд касаційної інстанції призначає справу до судового розгляду за відсутності підстав, встановлених частинами третьою, четвертою цієї статті. Справа призначається до судового розгляду, якщо хоч один суддя із складу суду дійшов такого висновку. Про призначення справи до судового розгляду постановляється ухвала, яка підписується всім складом суду.



Коментар:

Як було зазначено, стадія перегляду рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, а також рішень і ухвал апеляційного суду в каса-ційному порядку складається з чотирьох взаємопов'язаних частин, що змі-нюють у певній послідовності одна одну, кожна з яких має свої специфічні задачі, свій зміст і призначена для вирішення певного кола питань. Це такі частини:

а) відкриття стадії перегляду в касаційному порядку рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, а також рішень і ухвал суду апе-ляційного суду в касаційному порядку;

б) підготовка справи до касаційного розгляду;

в) розгляд справи в касаційному порядку;

г) ухвалення і оголошення рішення і ухвали судом касаційної інстанції.

Підготовка справи до касаційного розгляду починається із здійснення суддею-доповідачем дій, передбачених ст. 331 ЦПК (див. коментар до ст. 331 ЦПК), і продовжується при проведенні в попередньому розгляді справи, яка відповідно до ч. 1 статті, що коментується, має бути проведена протягом п'яти днів після складення доповіді суддею-доповідачем.

Попередній розгляд справи проводиться колегією у складі трьох суддів без повідомлення осіб, які беруть участь у справі. У зв'язку з прийняттям Закону України від 22 лютого 2007 р. «Про внесення змін до Закону України щодо забезпечення касаційного розгляду цивільних справ2 цивільні справи за касаційними скаргами на судові рішення і касаційні скарги, не розглянуті Верховним Судом України до 1 січня 2007 р., в тому числі за якими Верховним Судом України витребувано справи, передаються для розгляду і вирішення до колегії суддів відповідних апеляційних судів, склад яких формується президіями цих судів і які виконують функції касаційної інстанції. Однак, як передбачено в названому Законі, колегія суддів певного апеляційного суду не має права розглядати і вирішувати в касаційному порядку справи, розглянуті в апеляційному порядку цим самим судом.

Колегія суддів судової палати у цивільних справах певного апеляційного суду, як було сказано, розглядає і вирішує в касаційному порядку цивільні справи, розглянуті в апеляційному порядку не цим самим апеляційним судом, а також іншим апеляційним судом, зазначеним у Законі України від 22 лютого 2007 р. «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України» щодо забезпечення касаційного розгляду цивільних справ». Так, наприклад, справи, розглянуті в апеляційному порядку апеляційним судом Вінницької області, розглядаються і вирішуються в касаційному порядку апеляційним судом м. Києва; справи, розглянуті в апеляційному порядку апеляційним судом Одеської області, розглядаються і вирішуються в касаційному порядку апеляційним судом Харківської області; справи, розглянуті в апеляційному порядку апеляційним судом м. Києва, розглядаються і вирішуються в касаційному порядку апеляційним судом Донецької області (докладніше див. коментар до ст. 323 ЦПК).

Тому в даний час попередній розгляд справи в касаційному порядку здійснюється не тільки колегією суддів судової палати у цивільних справах Верховного Суду України, а й колегією суддів судової палати у цивільних справах відповідного апеляційного суду на судові рішення і касаційні скарги, не розглянуті Верховним Судом України до 1 січня 2007 р., в тому числі за якими Верховним Судом України витребувано справи.

Попередній розгляд справи в касаційному порядку має деякі спільні риси з проведенням попереднього судового засідання в стадії провадження у справі до судового розгляду (див. коментар до ст. 130) і з проведенням підготовчих процесуальних дій, які мають на меті призначення справи до розгляду в апеляційній інстанції (див. коментар до ст. 302 ЦПК). Метою попереднього розгляду справи при перевірці рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, та рішень і ухвал апеляційного суду в касаційному порядку, так само як і при проведенні попереднього судового засідання в стадії провадження у справі до судового розгляду і проведення підготовчих процесуальних дій, які мають на меті призначення справи до слухання в апеляційному суді, є забезпечення ухвалення законного і обґрунтованого рішення або постановлення ухвали, але не суду першої інстанції чи апеляційного суду, а суду, який виконує функції касаційного суду. У зв'язку з цим відповідно до ч. 2 статті, що коментується, суддя-доповідач доповідає колегії суддів про проведення підготовчої дії та обставини, необхідні для ухвалення судового рішення (слід було зазначити і ухвали) судом касаційної інстанції.

Разом із тим на відміну від розгляду справи в попередньому судовому за-сіданні в стадії провадження у справі до судового розгляду при підготовці справи до судового розгляду в суді першої інстанції (див. коментар до ст. 130 ЦПК) і при розгляді питання про призначення справи до розгляду по суті в апеляційному суді (див. коментар до ст. 302 ЦПК) при попередньому розгляді справи в стадії перегляду рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, а також рішень і ухвал апеляційного суду в касаційному порядку, як це випливає зі змісту ч. 5 статті, що коментується, відповідна колегія суддів може відмовити в призначенні справи до судового розгляду.

Ця ухвала касаційного суду, як і будь-яке його рішення і ухвала, як правило, оскарженню не підлягає. Вона може бути переглянута тільки за новови- явленими обставинами (див. коментар до ст. 361 ЦПК).

Як випливає з частин 3 і 4 статті, що коментується, вирішення справи при попередньому розгляді її в касаційному порядку можливе у двох випадках.

1. Суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення (див. коментар до ст. 337 ЦПК).

2. Суд касаційної інстанції скасовує судове рішення (правильніше було б зазначити і судову ухвалу, оскільки відповідно до ст. 324 ЦПК у касаційному порядку можна оскаржити не лише рішення, які набрали законної сили, а й ухвали суду першої інстанції і після їх перегляду в апеляційному порядку (див. коментар до ст. 324 ЦПК) за наявності підстав, які тягнуть за собою обов'язкове скасування судового рішення (див. коментар до ст. 338 ЦПК).

Якщо при попередньому розгляді справи в касаційному порядку суд не знайде підстав для відхилення касаційної скарги і залишення рішення чи ухвали без змін або для скасування судового рішення чи ухвали, що оскаржується, він постановляє ухвалу про призначення справи до судового розгляду. Ухвалу про призначення справи до судового розгляду суд постановляє, якщо хоча б один із суддів, який бере участь у попередньому розгляді справи, дійшов такого висновку. Ухвалу про призначення справи до судового розгляду підписує весь склад суду.

Як було сказано, при попередньому розгляді справи в касаційному порядку судова колегія може відмовити в призначенні справи до судового розгляду. Цю ухвалу касаційного суду, так само як і ухвалу про призначення справи до судового розгляду, підписує весь склад суду.


Получите за 15 минут консультацию юриста!