В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Якщо суддя, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, встановить, що справа не підсудна цьому суду, заява повертається позивачеві для подання до належного суду, про що постановляється ухвала. Ухвала суду разом із заявою та всіма додатками до неї надсилаються позивачеві.



Коментар:

Стаття, що коментується, встановлює наслідки порушення правил про під-судність. Питання про підсудність справи певному суду першої інстанції вирішується суддею цього суду у стадії відкриття провадження у справі. Якщо суддя встановить, що справа не підсудна даному суду, а підсудна іншому суду першої інстанції відповідно до правил про територіальну підсудність, він вино-сить ухвалу про повернення заяви позивачеві для подання заяви до відповідного суду. Це ж положення передбачене в п. 4 ч. З ст. 121 ЦПК (див. коментар до ст. 121 ЦПК). В ухвалі судді повинен бути вказаний суд першої інстанції, до якого слід подати заяву. Ухвала суду разом із заявою і всіма додатками до неї надсилається позивачеві. Ухвала про повернення заяви позивачеві у зв'язку з непідсудністю даної справи певному суду першої інстанції є пресікательною ухвалою, оскільки вона припиняє подальший розгляд справи . Тому вона може бути оскаржена в апеляційному порядку (п. З ч. 1 ст. 293 ЦПК), а у разі перегля-ду цієї ухвали в апеляційному порядку і відмови в задоволенні апеляційної скарги, вона може бути оскаржена в касаційному порядку (ч. 1 ст. 324 ЦПК; див. коментар до п. З ч. 1 ст. 293 ЦПК і до ч. 1 ст. 324 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!