В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо:

1) задоволено клопотання відповідача, місце проживання якого раніше не було відоме, про передачу справи за місцем його проживання або місцезнаходженням;

2) після відкриття провадження у справі і до початку судового розгляду виявилося, що заяву було прийнято з порушенням правил підсудності;

3) після задоволення відводів (самовідводів) неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи;

4) ліквідовано суд, який розглядав справу.

2. У випадках, встановлених пунктами Зі 4 частини першої цієї статті, справа передається до суду, найбільш територіально наближеного до цього суду.

3. Передача справи з одного суду до іншого здійснюється на підставі ухвали суду після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги — після залишення її без задоволення.

4. Забороняється передавати до іншого суду справу, яка розглядається судом, за винятком випадків, встановлених цим Кодексом.



Коментар:

У разі відкриття провадження у справі забороняється, як правило, передавати до іншого суду справу, розгляд якої по суті почато судом, за винятком випадків, передбачених пунктами 1, 2, 3, 4 ч. 1 статті, що коментується. Так, суд першої інстанції передає справу на розгляд до іншого суду, якщо задоволено клопотання відповідача, місце проживання якого раніше було невідоме, і задоволене його клопотання про передачу справи за місцем його проживання або місцезнаходженням. Як було зазначено, згідно зі ст. З Закону України від 11 грудня 2003 р. «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»1 слід розрізняти місце перебування — адміністративно- територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік, і місце проживання — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік. Якщо відповідачем є юридична особа, то згідно зі ст. 93 ЦК місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлене законом. Розгляд справи, у якій ухвалою суду першої інстанції відкрито провадження, підлягає передачі до іншого суду, якщо до початку судового розгляду буде встановлено, що заява прийнята з порушенням правил про підсудність (див. коментар до статей 109, 110, 114).

Передача розгляду справи можлива також внаслідок об'єктивних причин, а саме: якщо після задоволення заяви про відведення або самовідвід суддів (див. коментар до статей 20 і 21 ЦПК) неможливо утворити новий склад даного суду для розгляду справи, а також у разі ліквідації даного суду (наприклад, у місті який поділений на райони, райони були укрупнені. Так, у м. Одесі було 8 районів і замість восьми районів стало чотири райони, тобто були ліквідовані чотири районні суди).

У останніх двох випадках, тобто коли неможливо після задоволення заяви про відведення (самовідвід) суддів створити новий суд, а також у разі ліквідації суду, що розглядає справу, відповідно до ч. 2 статті, що коментується, справа передається до суду, найбільш територіально наближеного до цього суду.

Ухвала про передачу справи іншому суду може бути оскаржена окремо від рішення суду в апеляційному порядку (п. 6 ч. 1 ст. 293 ЦПК; див. коментар до ст. 293 ЦПК). Тому відповідно до ч. З статті, що коментується, передача справи з одного суду першої інстанції, відповідно до ухвали якого було відкрито провадження у справі, до іншого суду першої інстанції здійснюється на підставі ухвали суду після закінчення терміну на його оскарження в апеляційному порядку, а у разі подачі апеляційної скарги після залишення її без задоволення.


Получите за 15 минут консультацию юриста!