В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу вирішується судом за поданням державного виконавця.

2. Суд у десятиденний строк розглядає це питання в судовому засіданні з викликом сторін та за обов'язковою участю представників органів опіки та піклування. Неявка сторін не є перешкодою для вирішення питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу.



Коментар:

Питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу може виникнути у зв'язку з виконанням державним виконавцем рішення суду про відібрання дитини. В частині другій ст. 78 Закону України «Про виконавче провадження» міститься вказівка на те, що у разі необхідності державний виконавець може звернутись до суду з поданням щодо вирішення питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого чи лікувального закладу.

Така необхідність у державного виконавця може виникнути, зокрема, коли це викликається станом фізичного або психічного стану дитини, яка підлягає передачі на виховання від боржника до стягувача.

Разом із тим, закон не вирішує питання про те, до якого суду державний ви-конавець може звернутись з поданням про вирішення питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого чи лікувального закладу. Враховуючи вказівки, які містяться в ч. 2 ст. 20 Закону України «Про виконавче провадження», про те, що виконання рішення, яке зобов'язує боржника здійснити певні дії, проводяться державним виконавцем за місцем здійснення цих дій, слід зробити висновок про те, що державний виконавець може звернутись з поданням про вирішення цього питання до суду за місцем здійснення таких дій.

Суд вирішує питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого чи лікувального закладу у 10-денний строк у судовому засіданні з викликом сторін і за обов'язкової участі представника органу опіки та піклування. Разом із тим, якщо неявка сторін до судового засідання належним чином повідомлених про час його проведення не є перешкодою для вирішення цього питання, то неявка до судового засідання представника органу опіки та піклування для дачі висновку у справі є підставою для відкладення судового розгляду.

За результатами розгляду подання державного виконавця про вирішення питання про тимчасове влаштування дитини до дитячого або лікувального закладу суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено в апеляційному порядку на підставі п. 21 ч. 1 ст. 293 ЦПК.


Получите за 15 минут консультацию юриста!