В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Сторони зобов'язані подати свої докази чи повідомити про них суд до або під час попереднього судового засідання у справі. Докази подаються у строк, встановлений судом з урахуванням часу, необхідного для подання доказів.

2. Докази, подані з порушенням вимог, встановлених частиною першою цієї статті, не приймаються, якщо сторона не доведе, що докази подано несвоєчасно з поважних причин.



Коментар:

Завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд цивільних справ (див. коментар до ст. 1 ЦПК).

Певною мірою виконання вищезгаданих завдань залежить від того, наскільки швидко подаються докази суду.

У ч. 1 статті, що коментується, вказано, що докази подаються сторонами, що суперечить ч. 2 ст. 60 ЦПК, де детальніше вказані суб'єкти доказування: сторони та інші особи, які беруть участь у справі. Отже, докази подаються сторонами, третіми особами, їх представниками, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, прокурором, органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними і юридичними особами, які можуть звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, заявниками і зацікавленими особами у справах окремого провадження.

Частина 1 статті, що коментується, встановлює строки подання доказів: до або під час попереднього судового засідання у справі в строк, встановлений судом (ч. 1 ст. 67 ЦПК).

Згідно з ч. 2 статті, що коментується, питання про прийняття доказів, поданих з порушенням строку, вирішується судом залежно від поважності причин неподання доказів у встановлений судом строк.


Получите за 15 минут консультацию юриста!