В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Особи, які беруть участь у справі і вважають, що подання потрібних доказів є неможливим або у них є складнощі в поданні цих доказів, мають право заявити клопотання про забезпечення цих доказів.

2. Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів.

3. За заявою заінтересованої особи суд може забезпечити докази до пред'явлення нею позову.

4. У разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк особа, яка подала заяву про забезпечення доказів, зобов'язана відшкодувати судові витрати, а також збитки, заподіяні у зв'язку із забезпеченням доказів.



Коментар:

Забезпечення доказів — закріплення їх в порядку, передбаченому законом, коли є підстави побоюватися, що згодом подання цих доказів стане неможливим або ускладненим (наприклад, свідок виїжджає в тривале зарубіжне відрядження; докази можуть бути навмисне знищені тощо).

Забезпечення доказів необхідно відрізняти від забезпечення позову, яке направлене на можливість виконання майбутнього судового рішення.

Частина 1 статті, що коментується, надає особам, які беруть участь у справі, право заявити клопотання про забезпечення доказів для можливості їх по-дальшого використання при розгляді цивільної справи.

У ч. 2 статті, що коментується, вказано, що в порядку забезпечення доказів суд допитує свідків, призначає експертизу, витребує та (або) оглядає докази, у тому числі за їх місцезнаходженням.

У статті, що коментується, не вказано, протягом якого часу особи, які беруть участь у справі, мають право заявити клопотання про забезпечення доказів.

У суді клопотання про забезпечення позову можна заявити у стадії відкриття провадження у справі, стадії попереднього судового засідання, стадії судового розгляду.

У ч. З статті, що коментується, надана можливість заявити клопотання про забезпечення доказів і до пред'явлення позову, наприклад до закінчення строку виконання боржником зобов'язання стало відомо, що єдиний свідок тяжко хворий і може померти.

Якщо заява про забезпечення доказів подана до пред'явлення позову, заявник повинен протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів подати позовну заяву (ч. 4 статті, що коментується). У разі пропуску встановленого строку особа, яка подала заяву про забезпечення доказів, зобов'язана відшкодувати судові витрати і збитки, пов'язані із забезпеченням.


Получите за 15 минут консультацию юриста!