В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У заяві про забезпечення доказів повинні бути зазначені: докази, які необхідно забезпечити; обставини, що можуть бути підтверджені цими доказами; обставини, які свідчать про те, що подання потрібних доказів може стати неможливим або ускладненим, а також справа, для якої потрібні ці докази або з якою метою потрібно їх забезпечити.

2. До заяви про забезпечення доказів, яка не відповідає вимогам цієї статті, застосовуються наслідки, встановлені статтею 121 цього Кодексу.



Коментар:

Частина 1 статті, що коментується, визначає зміст заяви про забезпечення доказів. У ній повинні бути вказані: 1) докази, які необхідно забезпечити, на-приклад, допит свідка до розгляду справи по суті у зв'язку з тим, що свідок буде знаходитися в лікарні в строк, призначений для судового розгляду; 2) обставини, що можуть бути підтверджені цими доказами, — факти матеріально-правового характеру, доказові факти, якщо цей факт має значення для вирішення виниклої справи; 3) обставини, які свідчать про те, що подання потрібних доказів може стати неможливим або ускладненим, наприклад, відсутність холодильника для зберігання речових доказів, що швидко псуються; 4) справа, для якої потрібні ці докази або з якою метою потрібно їх забезпечити, наприклад, обставини, які може повідомити свідок, мають істотне значення для вирішення даної справи і потребують підтвердження.

У заяві про забезпечення доказів необхідно вказати адресу свідків, місце знаходження письмових і речових доказів, вид експертизи — судово-медичної, судово-психіатричної, судово-генетичної, судово-почеркознавчої, у галузі науки, літератури, мистецтва тощо.

Оскільки заява про забезпечення доказів розглядається з повідомленням осіб, які беруть участь у справі, необхідно вказати їх адреси.

У ч. 2 статті, що коментується, вказано: суд, встановивши, що заява про за-безпечення доказів не відповідає вищезгаданим вимогам, не сплачені витрати, пов'язані з проведенням судової експертизи, з проведенням огляду речових доказів за їх місцезнаходженням тощо, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє особу, яка заявила клопотання про забезпечення доказів, і надає строк для усунення недоліків.

Заява про забезпечення доказів повертається, якщо заява подана недіє-здатною особою або особою, яка не має повноважень на ведення справи.

Про повернення заяви про забезпечення доказів суддя постановляє ухвалу.


Получите за 15 минут консультацию юриста!