В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Заява про забезпечення доказів розглядається судом, який розглядає справу, а якщо позов ще не пред'явлено, — місцевим загальним судом, у межах територіальної підсудності якого можуть бути вчинені процесуальні дії щодо забезпечення доказів.

2. Заява про забезпечення доказів розглядається протягом п'яти днів з дня її надходження з повідомленням сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Присутність цих осіб не є обов'язковою.

3. У разі обґрунтованої вимоги заявника, а також якщо не можна встановити, до кого може бути згодом пред'явлено позов, заява про забезпечення доказів розглядається судом невідкладно лише за участю заявника.

4. Питання про забезпечення доказів вирішується ухвалою. Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

5. Якщо після вчинення процесуальних дій щодо забезпечення доказів позовну заяву подано до іншого суду, протоколи та інші матеріали щодо забезпечення доказів надсилаються до суду, який розглядає справу.



Коментар:

Частина 1 статті, що коментується, вказує, що заява про забезпечення до-казів подається до суду, який розглядає справу. У разі подання заяви про за-безпечення доказів до пред'явлення позовної заяви — до місцевого загального суду, у межах територіальної підсудності якого можуть бути вчинені процесуальні дії щодо забезпечення доказів.

Частина 2 статті, що коментується, встановлює п'ятиденний строк, протя-гом якого з дня надходження заяви про забезпечення доказів суд зобов'язаний розглянути заяву. Суд надсилає особам, які беруть участь у справі, по- вістки-повідомлення з приводу здійснення певних процесуальних дій. Явка цих осіб не є обов'язковою (див. коментар до ч. З ст. 74 ЦПК).

У ч. З статті, що коментується, вказано, що, якщо заяву про забезпечення доказів суд визнає обґрунтованою (наприклад, доказ може бути навмисно знищено), заява розглядається невідкладно за участю одного заявника без виклику інших заінтересованих осіб.

У такому самому порядку розглядаються заяви про забезпечення доказів, коли не можна встановити, до кого може бути пред'явлений позов у майбут-ньому.

Згідно з ч. 4 статті, що коментується, суд, вирішуючи питання про забезпе-чення доказів, постановляє ухвалу, яка може бути оскаржена, що не зупиняє забезпечення і не перешкоджає розгляду справи.

Частина 5 статті, що коментується, встановлює обов'язок надіслати до суду, що розглядає справу, всі матеріали щодо забезпечення доказів, якщо заява про забезпечення доказів була подана до пред'явлення позову до місцевого загального суду, що зробив необхідні дії із забезпечення доказів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!