В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити заходи забезпечення позову.

2. У заяві про забезпечення позову повинно бути зазначено:

1) причини, у зв'язку з якими потрібно забезпечити позов;

2) вид забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності;

3) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

3. Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

4. За заявою заінтересованої особи суд може забезпечити позов до подання позовної заяви з метою запобігання порушенню права інтелектуальної власності. До заяви про забезпечення позову додаються документи та інші докази, які підтверджують, що саме ця особа є суб'єктом відповідного права інтелек-

туальної власності і що її права можуть бути порушені у разі невжиття заходів забезпечення позову. До заяви додаються також її копії відповідно до кількості осіб, щодо яких просять вжити заходи забезпечення позову.

5. Уразі подання заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви заявник повинен подати відповідну позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову.



Коментар:

Питання, пов'язані із забезпеченням позову при здійсненні судочинства у цивільних справах, регулюються статтями 151—156 глави 3 розділу III Ци-вільного процесуального кодексу України, Методичними рекомендаціями щодо забезпечення позову від 22.09.2004 р. та постановою Пленуму Верховного Суду України від 22.12.2006 р. «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» .

Загальна особливість всіх тимчасових видів забезпечення позову полягає в нормативній визначеності і надзвичайності процедури застосування, що передбачає можливість їх негайної реалізації через державного виконавця і за участю заявника ще до пред'явлення позову. При цьому тимчасові види забезпечення застосовуються, якщо відповідач не дає правдивої інформації, створює перешкоди в здійсненні правосуддя або знищує відповідні докази, або коли відстрочка може заподіяти непоправну шкоду особі, майнові права або інтереси якої порушені.

Через принцип диспозитивності забезпечення судом позову можливе за заявою осіб, які беруть участь у справі, на відміну від ст. 149 ЦПК 1963 р., де указувалося, що суд за своєю ініціативою може вжити заходів до забезпечення позову, зокрема у справах про стягнення аліментів, заробітної плати і від-шкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також втратою годувальника.

Особи, які беруть участь у справі, подають до суду заяву про забезпечення позову, в якій повинні бути вказані причини, у зв'язку з якими потрібно забез-печити позов (самочинні дії відповідача) і вид забезпечення позову (накладення арешту на майно), інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії процесу. Його можна проводити як по основному, так і по зустрічному позову, за позовом третьої особи, що заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

Забезпечення позову можливе також при розгляді справи в суді не лише першої інстанції, але в апеляційному і касаційному провадженні, а також при розгляді справ у зв'язку з нововиявленими обставинами.

Забезпечення позову можливе не лише за позовами про присудження, але і за позовами про визнання і позовами про перетворення.

Так, заходи забезпечення позову можуть виявитися необхідними у позовах про визнання авторського права. У такому разі можлива така міра, як заборона здійснювати певні дії, тобто тимчасово публікувати спірний твір до того, як в суді буде вирішено питання про право авторства на спірний твір.

У позовах про поділ майна, що є об'єктом права загальної спільної власності подружжя, підлягає застосуванню такий вид забезпечення позову як накладення арешту на майно.

Таким чином, ч. З статті, що коментується, передбачає можливість забез-печення позову у будь-якому випадку, якщо невжиття заходів забезпечення позову може зробити неможливим виконання рішення суду.

Забезпечення позову можливе не лише щодо пред'явлених позовів. Частина 4 статті, що коментується, надає можливість подання заяви про забезпечення позову заінтересованою особою до подання позовної заяви з метою запобігання порушенню права інтелектуальної власності. До заяви про забезпечення позову додаються докази, які підтверджують, що саме ця особа є суб'єктом права інте-лектуальної власності на літературний, художній твір, суб'єктом права інтелек-туальної власності на наукове відкриття, суб'єктом права інтелектуальної влас-ності на компонування інтегральної мікросхеми тощо. У заяві повинно бути вка-зано, яким чином можуть бути порушені права суб'єкта інтелектуальної власно-сті у разі невжиття заходів забезпечення позову до подання позовної заяви.

Заявник повинен додати до заяви про забезпечення позову її копії відповідно до кількості осіб, щодо яких просить вжити заходи забезпечення позову.

У разі подання заяви про забезпечення позову про захист права інтелекту-альної власності заявник повинен подати до суду позовну заяву про захист права інтелектуальної власності протягом 10 днів з дня постановлення судом ухвали про забезпечення позову.


Получите за 15 минут консультацию юриста!