В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, а справи про поновлення на роботі, про стягнення аліментів — одного місяця.

2. У виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду справи, суд ухвалою може подовжити розгляд справи, але не більш як на один місяць.



Коментар:

Встановлення строку розгляду цивільних справ є однією з процесуальних гарантій своєчасного розгляду і вирішення цивільних справ ч. 1 ст. 1 ЦПК).

У ст. б Закону України від 15.12.1992 р. «Про статус суддів» встановлений обов'язок суддів забезпечувати, повний, та об'єктивний розгляд судових справ з дотриманням встановлених законом строків1.

Частина 1 статті, що коментується, вперше передбачає розгляд судом справи в межах розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження. Дана вимога не є коректною і потребує уточнення. Строки, названі в статті, що коментується, стосуються діяльності суду першої інстанції і охоплюють період від дня відкриття провадження до закінчення справи.

Попереднє судове засідання призначається і проводиться протягом одного місяця з дня відкриття провадження у справі (ч. 1 ст. 129 ЦПК), тобто протягом тридцяти днів.

Для призначення справи до розгляду встановлений п'ятнадцятиденний строк після закінчення дій підготовки до судового розгляду.

Отже, строк для розгляду справи в судовому засіданні — п'ятнадцять днів.

Ч. 1 статті, що коментується, передбачає скорочені строки справ про віднов-лення на роботі і про стягнення аліментів — один місяць, який менше строку по-переднього судового засідання і строку призначення справи до розгляду.

Для даних категорій справ повинні бути встановлені скорочені строки по-переднього судового засідання і призначення справи до розгляду.

Для ряду справ особливого провадження закон встановлює спеціальні строки розгляду.

Рішення про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника або векселі призначається до розгляду після закінчення тримісячного строку з дня публікації про виклик держателя цінного папера на пред'явника або векселя у місцевій газеті за місцем знаходження емітента цінного паперу або за місцем платежу векселя, а також в одному з офіційних друкованих видань (ч. 2 ст. 263; ч. 1 ст. 266 ЦПК).

Заява про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку розгля-дається судом у такі строки з дня її надходження до суду: про госпіталізацію особи до психіатричного закладу — протягом 24 годин; про психіатричний ог-ляд — протягом трьох днів; про надання амбулаторної психіатричної допомоги, її продовження і госпіталізацію — протягом десяти днів (ч. 1 ст. 281 ЦПК).

Справи про обов'язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження лікування суд розглядає не пізніше трьох днів після відкриття провадження у справі (ч. 1 ст. 285 ЦПК).

Справа про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, розглядається у п'ятиденний строк з дня надходження заяви (ч. 1 ст. 289 ЦПК).

У ч. 2 статті, що коментується, суду надається право продовжити розгляд справи у виняткових випадках, але не більше ніж на один місяць (наприклад, при участі в судовому розгляді співучасників, третіх осіб).

Продовження строку повинне бути обгрунтованим і необхідним. Суд про-довжує строк, встановлений ч. 1 статті, що коментується, за клопотанням сторін, про що постановлюється ухвала (ч. 4 ст. 73 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!