В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Розгляд судом цивільної справи відбувається в судовому засіданні з обо-в'язковим повідомленням осіб, які беруть участь у справі.

2. Особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

3. Судове засідання проводиться в спеціально обладнаному для цього приміщенні суду — залі засідань.



Коментар:

Судовий розгляд — найважливіша стадія цивільного процесу. Саме у ньому здійснюються завдання цивільного судочинства (ст. 1 ЦПК) і найповніше діють всі принципи цивільного процесуального права. Судовий розгляд має і свої специфічні завдання — розгляд і вирішення цивільних справ по суті з ухваленням законного і обгрунтованого судового рішення.

Слід розрізняти поняття «судовий розгляд» і «судове засідання». Судове засідання є процесуальною формою судового розгляду. Судове засідання також є процесуальною формою розгляду справ в апеляційній і касаційній інстанції і перегляду рішень і ухвал у зв'язку з винятковими обставинами і у зв'язку з нововиявленими обставинами.

У справах наказного провадження немає судового засідання. Судовий наказ видається без проведення судового засідання і без виклику боржника і виклику стягувача для заслуховування їх пояснень. Проте є елемент судового розгляду — видача судового наказу (ст. 102 ЦПК).

Особам, які беруть участь в справі, повинно бути заздалегідь повідомлено про час і місце судового засідання. Судові повістки-повідомлення і судові повістки про виклик вручаються в порядку, встановленому статтями 74—76 ЦПК.

Розгляд справи за відсутності будь-кого з осіб, які беруть участь в справі, належним чином не сповіщених про час і місце судового засідання, є підставою для відміни рішення суду з направленням справи на новий розгляд (див. коментар до статей 311, 338 ЦПК).

Особа, яка бере участь в справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо суд визнає необхідним, щоб сторона, що подала письмову заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення, справа відкладається. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можно і тоді, коли в справі беруть участь їх представники (п.4ч. 1ст. 169 ЦПК).

Судове засідання проводиться в спеціально обладнаному для цього при-міщенні суду — залі засідань. У залі засідань присутні зображення Державного герба України і Державного прапора України, судді засідають в спеціальних мантіях.


Получите за 15 минут консультацию юриста!