В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Під час одноособового розгляду справи в суді першої інстанції головуючим є суддя, який розглядає справу.

2. Головуючий керує ходом судового засідання, забезпечує додержання по-слідовності і порядку вчинення процесуальних дій, здійснення учасниками цивільного процесу їх процесуальних прав і виконання ними обов'язків, спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного та об'єктивного з'ясування обставин справи, усуваючи із судового розгляду все, що не має істотного значення для вирішення справи.

3. У разі виникнення заперечень у будь-кого з осіб, які беруть участь у справі, а також свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів щодо дій головуючого ці заперечення заносяться до журналу судового засідання і про їх прийняття чи відхилення суд постановляє ухвалу.

4. Головуючий вживає необхідних заходів для забезпечення в судовому засіданні належного порядку.

5. Головуючий розглядає скарги на дії чи бездіяльність судового розпорядника стосовно виконання покладених на нього обов'язків, про що постановляє ухвалу.



Коментар:

Цивільні справи в судах першої інстанції розглядаються одноособово суддею, який є головуючим і діє від імені суду. У випадках, встановлених законом, цивільні справи в судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох народних засідателів, що користуються при здійсненні правосуддя всіма правами судді (частини 1, 2 ст. 18 ЦПК; ч. 4 ст. 234 ЦПК).

Покладаючи на головуючого обов'язок керівництва судовим засіданням, законодавець має на увазі управління ходом судового розгляду. Обов'язки головуючого різноманітні. До них відносяться: оголошення судового засідання відкритим і оголошення, яка справа розглядатиметься; роз'яснення перекладачеві його прав і обов'язків і приведення до присяги; оголошення складу суду і роз'яснення права відводу; роз'яснення особам, які беруть участь в справі, їх прав і обов'язків; роз'яснення прав і обов'язків експертові і приведення його до присяги, роз'яснення спеціалістові його прав і обов'язків; встановлення порядку з'ясування обставин справи і дослідження доказів тощо.

У разі заперечення будь-кого з осіб, які беруть участь в справі, а також свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів проти дій головуючого ці заперечення заносяться в протокол. Про їх прийняття або відхилення суд постановляє ухвалу.

Покладаючи на головуючого обов'язок керувати всім ходом судового за-сідання, закон одночасно наділяє його правом застосовувати необхідні заходи із забезпечення в судовому засіданні належного порядку. Головуючий може застосувати до порушників встановлених в суді правил або протиправно перешкоджаючих здійсненню цивільного судочинства наступні заходи про-цесуального примушення: попередження, видалення із залу судового засідання, тимчасове вилучення доказів для дослідження судом; привід свідка (ч. 1 ст. 94 ЦПК).

Закон покладає на судового розпорядника численні обов'язки (див. коментар до ст. 49 ЦПК). У разі скарги учасників процесу на дії або бездіяльність судового розпорядника з виконання покладених на нього обов'язків, головуючий в цьому ж процесі розглядає скаргу, про що постановляє ухвалу.


Получите за 15 минут консультацию юриста!