В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд під час розгляду справи повинен безпосередньо дослідити докази у справі.

2. Справа розглядається одним і тим самим складом суду. У разі заміни од- ного із суддів під час судового розгляду справа розглядається спочатку.

3. У судовому засіданні можуть бути оголошені перерви, тривалість яких визначається відповідно до обставин розгляду справи, що їх викликали.



Коментар:

Принцип безпосередності судового розгляду полягає, перш за все, в прямому зіткненні з джерелами дослідження і в особистому сприйнятті того або іншого факту, які ці джерела містять. Суд зобов'язаний досліджувати докази: опитати осіб, які беруть участь в справі, допитати свідків, заслухати висновок експерта, ознайомитися з письмовими доказами, оглянути речові докази.

Безпосередність є необхідною умовою оцінки доказів судом на своє внутрішнє переконання, заснованому на всесторонньому, повному і об'єктивному дослідженні доказів, що, у свою чергу, формує оцінку належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності (частини 1, 3 ст. 212 ЦПК).

Проте необхідно мати на увазі, що у ряді випадків безпосереднє сприйняття фактичних даних судом неможливе або недоцільне. Такі винятки з вимоги безпосередності передбачені, зокрема, статтями 132,183 ЦПК. Відсутня без-посередність при забезпеченні доказів, забезпечення яких проведено в порядку, передбаченому ст. 133 ГПК.

Принцип безпосередності вимагає, щоб рішення суду у цивільній справі грунтувалося на доказах, розглянутих і досліджених від початку і до кінця судового засідання при незмінному складі суду. У разі заміни судді під час судового розгляду справа розглядається спочатку.

У п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосу-вання судами процесуального законодавства при розгляді цивільних справ по першій інстанції» від 21.12.1990 р. вказано, що: «Виходячи з принципу безпосе-редності судового розгляду отримані докази повинні бути досліджені в судово-му засіданні, в якому постановлено рішення незалежно від того, чи досліджува-лися ці докази тим же складом суду в іншому судовому засіданні» . Порушення даного принципу веде до відміни рішення суду (п. 2 ч. 1 ст. 311 ЦПК; п. 2 ч. 1 ст. 338 ЦПК.

У судовому засіданні можуть оголосити перерву, тривалість якої визначає суд відповідно до обставин, що її викликали. Так, у разі неможливості продовження розгляду справи у зв'язку з необхідністю витребувати нові докази, суд оголошує перерву на якийсь час, необхідний для цього (ч. 2 ст. 191 ЦПК).

Перерва — це відстрочка продовження судового засідання на відносно ко-роткий час. Після закінчення перерви процес не поновлюється, а продовжується.

Розгляд заяви про видачу судового наказу проводиться без судового засідан-ня, виклику стягувача і боржника для заслуховування їх пояснень (ч. 2 ст. 102 ЦПК) і не може відноситися до порушення принципу безпосередності.

У статті, що коментується, на відміну від ст. 160 ЦПК 1964 р., відсутня вка-зівка на гласність судового розгляду, оскільки гласність і відкритість судового розгляду закріплені в ст. 6 ЦПК. Усна форма ведення процесу становить не-обхідну умову реалізації принципу гласності і якнайкращим способом забезпе-чує можливість безпосереднього сприйняття досліджуваного матеріалу.

На гласність здійснення процесуальних дій указують багато норм Цивільного процесуального кодексу, зокрема статті 173,176,180, 189,190 тощо.


Получите за 15 минут консультацию юриста!