В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Особи, присутні в залі судового засідання, повинні встати, коли входить і виходить суд. Рішення суду особи, присутні в залі, заслуховують стоячи. Особи, які беруть участь у справі, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі дають пояснення, показання, висновки, консультації тощо стоячи.

2. Відступ від вимог, встановлених частиною першою цієї статті, допускається з дозволу головуючого.

3. Учасники цивільного процесу, а також інші особи, присутні в залі судо-

вого засідання, зобов'язані додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку і беззаперечно підкорятися розпорядженням головуючого.

4. Особи, які беруть участь у справі, передають документи та інші матеріали головуючому через судового розпорядника.



Коментар:

Обстановка, в якій відбувається судовий розгляд, повинна бути діловою і культурною. Це виховує пошану до правосуддя і закону.

Створення ділової обстановки в залі судового засідання залежить від культури ведення головуючим процесу, від дотримання всіма учасниками процесу, а також присутніми в залі особами встановлених ст. 162 ЦПК правил.

При вході суду до зали судового засідання секретар повинен оголосити: «Прошу встати, суд іде». Згідно із законом при вході суду до зали засідання, а також при проголошенні рішення всі присутні зобов'язані встати. Всі учасники процесу звертаються до суду, дають пояснення, свідчення, висновки, консультації і тому подібне стоячи. Цим підкреслюється необхідність пошани до суду.

Відступ від вимог, встановлених в ч. 1 ст. 162 ЦПК, допускається з дозволу головуючого щодо осіб, які не можуть виконати їх через хворобу, інвалідність, старість тощо.

Розпорядження головуючого щодо дотримання встановленого порядку є обов'язковими для всіх учасників процесу і інших осіб, присутніх в залі судового засідання.

Якщо будь-хто з учасників процесу заперечує проти дій головуючого, ці заперечення заносяться до протоколу судового засідання. При колегіальному розгляді справи питання вирішується всім складом суду. При одноособовому розгляді цивільної справи головуючий публічно роз'яснює свої дії.

Судовий розпорядник під час судового засідання приймає від учасників цивільного процесу документи і інші матеріали і передає головуючому (п. 6 ч. 1 ст. 49 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!