В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

У призначений для розгляду справи час головуючий відкриває судове засідання і оголошує, яка справа розглядатиметься.

Секретар судового засідання доповідає судові, хто з викликаних у справі осіб з'явився в судове засідання, чи вручено судові повістки та повідомлення тим, хто не з'явився, та повідомляє причини їх неявки, якщо вони відомі.

Суд встановлює особи тих, хто з'явився, а також перевіряє повноваження представників.

Важливим моментом в роботі суду є своєчасне відкриття судового засідання, тобто в день і час, вказані в ухвалі про призначення справи до судового розгляду.



Коментар:

Своєчасне відкриття судового засідання дисциплінує учасників процесу, сприяє економії їх часу, укріплює авторитет суду.

Судове засідання починається з його відкриття головуючим і оголошення справи, яка розглядатиметься. Відкриття судового засідання в порядку, пе-редбаченому ч. 1 ст. 163, повинно відбуватися незалежно від явки осіб, які беруть участь в справі.

Своєчасний розгляд цивільної справи значною мірою залежить від участі в судовому засіданні всіх учасників процесу.

Секретар доповідає суду про явку викликаних у справі осіб в судове засідання, про вручення судових повісток нез'явившимся і повідомлення про причини їх неявки. Суд і інші особи, що беруть участь в справі, можуть поставити питання секретареві в порядку уточнення. За необхідності суд може провести необхідні додаткові дії, що особливо стосується причин відсутності. Наслідки неявки будь-кого з осіб, викликаних в судове засідання, визначені статтями 168, 170 ЦПК.

Суд встановлює особистість тих, хто з'явився, перевіряє повноваження представників. Повноваження останніх повинні бути підтверджені відповідним документом (див. коментар до ст. 42 ЦПК). Про пред'явлення суду документів вказується в протоколі судового засідання.


Получите за 15 минут консультацию юриста!