В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Розгляд справи по суті розпочинається доповіддю головуючого про зміст заявлених вимог та про визнання сторонами певних обставин під час попереднього судового засідання, після чого з'ясовується, чи підтримує позивач свої вимоги, чи визнає відповідач вимоги позивача та чи не бажають сторони укласти мирову угоду або звернутися для вирішення спору до третейського суду.

2. У разі розгляду справи за відсутності відповідача головуючий доповідає про позицію останнього щодо заявлених вимог, викладену в письмових поясненнях. Якщо позивач змінює свої вимоги, головуючий пропонує викласти ці зміни у письмовій формі, встановленій для позовної заяви. При частковому визнанні позову відповідачем головуючий з'ясовує, у якій саме частині позов визнається.



Коментар:

Розгляд справи по суті починається доповіддю головуючого. Закон закріпив правило про те, що першою дією розгляду справи по суті є доповідь про зміст заявлених вимог і про визнання сторонами певних обставин під час попереднього судового засідання (див. коментар до ч. 6 ст. 130 ЦПК).

Правильно побудована доповідь дає потрібне направлення всьому процесу, визначає обсяг і межі судового дослідження, знайомить осіб, які беруть участь в справі, і присутніх в залі судового засідання з суттю справи.

Головуючий зобов'язаний з'ясувати у позивача, чи підтримує він свої позовні вимоги, чи визнає відповідач позов і як обидві сторони відносяться до пропозиції укласти мирову угоду або звернутися за вирішенням спору до третейського суду.

Головуючий зобов'язаний надати позивачеві можливість уточнити або змінити підстави або предмет позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог. Якщо позивач змінює свої вимоги, головуючий пропонує викласти ці вимоги у письмовій формі, встановленої для позовної заяви.

У разі розгляду справи за відсутності відповідача головуючий доповідає про позицію відповідача з приводу заявлених вимог, які відповідач зобов'язаний викласти у письмовій формі.

Визнання відповідачем позову повинне бути виражене у письмовій формі, при частковому визнанні позову необхідно з'ясувати, в якій частині позов визнається.


Получите за 15 минут консультацию юриста!