В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Письмові докази або протоколи їх огляду оголошуються в судовому засіданні та надаються для ознайомлення особам, які беруть участь у справі, а в необхідних випадках — також експертам, спеціалістам і свідкам. Особи, які беруть участь у справі, можуть давати свої пояснення з приводу цих доказів або протоколу їх огляду. Особами, які беруть участь у справі, з приводу зазначених доказів можуть ставитися питання свідкам, а також експертам, спеціалістам.



Коментар:

Уразі подання заяви про те, що доданий до справи або поданий до суду особою, яка бере участь у справі, для ознайомлення документ викликає сумнів з приводу його достовірності або є фальшивим, особа, яка подала цей документ, може просити суд виключити його з числа доказів і розглядати справу на підставі інших доказів.

Згідно зі статтею, що коментується, до письмових доказів відносяться всякого роду документи, акти, довідки, листування службового або особистого характеру, або виписки з них, що містять відомості, які мають значення для справи (див. коментар до ст. 64 ПЦК).

Письмові докази, надані особами, які беруть участь в справі, оголошуються головуючим в судовому засіданні для ознайомлення всіма вказаними вище особам, а в необхідних випадках — експертами, свідками, спеціалістами, якщо висновки, показання або консультації останніх мають відношення до форми і змісту письмового доказу.

Особи, які беруть участь в справі, можуть висловити свої зауваження, дати пояснення, а також з приводу вказаних доказів ставити питання свідкам, експертам, спеціалістам. Всі необхідні дії повинні бути відображені в протоколі судового засідання.

Особи, які беруть участь в справі, можуть висловити сумнів щодо досто-вірності письмового доказу, або врахувати його фальшивим (див. коментар до ст. 64 ГПК), про що можуть заявити в судовому засіданні. Особа, що надала цей доказ, може просити суд виключити його з числа доказів і розглядати справу на підставі показань свідків, речових доказів тощо.

Письмові докази після їх оголошення і дослідження за ухвалою суду можуть бути долучені до справи. Якщо оригінал письмового доказу або його копія не можуть бути долучені до справи, то в протоколі судового засідання описується його форма, реквізити і детально викладається зміст, підтверджуючий або спростовуючий певні обставини, що мають значення для даної справи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!