В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Зміст особистих паперів, листів, записів телефонних розмов, телеграм та інших видів кореспонденції фізичних осіб може бути оголошений і досліджений у відкритому судовому засіданні тільки за згодою осіб, визначених Цивільним кодексом України.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, при дослідженні паперів, листів, записів телефонних розмов, телеграм і інших видів кореспонденції фізичних осіб в судовому засіданні діє принцип охорони таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції (ст. 31 Конституції України).

Для оголошення кореспонденції у відкритому судовому засіданні необхідна прямо виражена згода як автора, так і адресата.

Якщо хоч би від однієї з цих осіб не отримана згода на оголошення корес-понденції у відкритому судовому засіданні, кореспонденція може бути зачитана у разі потреби тільки в закритому засіданні.

Кореспонденція, що стосується фізичної особи, може бути долучена до су-дової справи лише у випадку, якщо в ній містяться докази, які мають значення для вирішення справи (ч. 1, 2, 4 ст. 306 ЦК)

Згода автора кореспонденції (як і його заперечення) заноситься в протокол судового засідання. Згода необхідна на оголошення не тільки всього документа, але і окремих його частин, якщо тільки вони мають доказове значення.

Під час оголошення кореспонденції фізичних осіб в закритому судовому засіданні мають право бути присутніми особи, які беруть участь в справі, а у разі потреби — свідки, експерти, спеціалісти і перекладачі. Всі особи, які присутні в закритому судовому засіданні, повинні бути перераховані в мотивованій ухвалі суду.


Получите за 15 минут консультацию юриста!