В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Заява про перегляд заочного рішення розглядається в судовому засіданні. Неявка осіб, належним чином повідомлених про час і місце засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

2. Головуючий відкриває судове засідання і з'ясовує, хто з осіб, які беруть участь у справі, з'явився, встановлює їх особу, перевіряє повноваження представників, після чого повідомляє зміст заяви і з'ясовує думку сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, щодо вимог про перегляд заочного рішення.

3. У результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою:

1) залишити заяву без задоволення;

2) скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду в загальному порядку.

4. Уразі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк, протягом якого розглядалася заява, не включається до строку на апеляційне оскарження рішення.



Коментар:

У призначений для перегляду заочного рішення час головуючий відкриває судове засідання, оголошує, яка справа розглядатиметься, з'ясовує, хто з осіб, які беруть участь у справі, з'явився, встановлює їх особу, а також перевіряє повноваження представників.

Головуючий повідомляє зміст заяви про перегляд заочного рішення і з'ясовує думку сторін, які беруть участь в справі, щодо заявленої вимоги.

Повноваження суду, що розглядає заяву про перегляд заочного рішення, регламентовані ч. 2 статті, що коментується.

Суд має право залишити заяву про перегляд заочного рішення без задово-лення. Підставою для цього може бути неявка з неповажних причин відповідача і недостатність доказів, якими відповідач обґрунтовував причину неявки.

Про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення суд постановляє ухвалу, яка може бути оскаржена.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в апеляційному суді. Строк, протягом якого розглядалася заява (в межах п'ятнадцяти днів), не включається в загальний строк на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції (ч. 1 ст. 294 ЦПК).

Розглянувши заяву про перегляд заочного рішення, суд також має право відмінити заочне рішення і призначити справу до розгляду в загальному по-рядку. Підставою про відміну заочного рішення може бути поважна причина неявки. Причини неявки повинні бути підтверджені доказами.


Получите за 15 минут консультацию юриста!