В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути подана членами її сімі', органом опіки та піклування, наркологічним або психіатричним закладом.

2. Заява про обмеження права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавлення її цього права може бути подана батьками (усиновлювачами), піклувальниками, органом опіки та піклування.

3. Заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами їїсімі, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.



Коментар:

Глава 2 розділу IV регулює: розгляд справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, в тому числі й неповнолітньої фізичної особи; розгляд справ про визнання фізичної особи недієздатною; про відновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, яка страждає на психічний розлад, який істотним чином впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, а також якщо фізична особа внаслідок зловживання алкогольними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо, ставить себе (та) або свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, в скрутний матеріальний стан, може бути відкрито за заявами членів її сім'ї, органами опіки та піклування, наркологічного чи психіатричного закладу.

Справи про визнання фізичної особи недієздатною можуть бути відкриті в суді за заявою членів її сім'ї, близьких родичів, незалежно від їх спільного проживання, органів опіки та піклування, психіатричного закладу.

Заяву про обмеження прав неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавлення її цього права може бути подана батьками (усиновлювачами), піклувальниками, органом опіки та піклування.

Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною, а також обмеження права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатись своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавлення її цього права, можуть бути відкриті лише за заявою осіб, зазначених у законі. Таким чином, коло цих осіб, за заявою яких може бути відкрите провадження по справі про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, а також обмеження права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами обмежено і розширеному тлумаченню не підлягає. Хоча в законі дано загальний перелік осіб, які мають право подавати заяви про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною, він потребує тлумачення щодо кожної з перелічених категорій справ.

Членами родини фізичної особи, стосовно якої відкривається справа про обмеження її в дієздатності або визнання її недієздатною, згідно зі ст. З Сімейного кодексу України, вважаються: особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Але право на подання заяви у справах про обмеження дієздатності фізичної особи, яка страждає на психічний розлад, а також зловживає алкогольними напоями, токсичними або наркотичними засобами, мають лише ті члени сім'ї, які про-живають разом з цією особою і які внаслідок зловживання нею алкогольними напоями або наркотичними засобами опиняються в скрутному матеріальному становищі. Це право мають також інші особи, яких вона за законом зобов'язана утримувати. Такий висновок випливає зі змісту ч. 2 ст. 36 ЦК. Працездатний один із подружжя, який проживає окремо, працездатні батьки чи діти, які живуть окремо, не мають права на відкриття справи, оскільки поведінка громадянина не може ставити їх у скрутне матеріальне становище. Відповідно до ч. З ст. 237 ЦПК спільне проживання є необов'язковим критерієм для звернення до суду із заявою про визнання особи недієздатною.

Право на відкриття справи про визнання особи недієздатною внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу мають батьки, діти, один із подружжя незалежно від того, чи проживають вони разом з цією особою і чи перебувають на її утриманні, а також інші родичі і непрацездатні утриманці, які проживають з нею однією сім'єю.

Справи про визнання громадянина обмежено дієздатним або недієздатним можуть бути судом відкриті за заявами органів опіки та піклування, психіатричних чи наркологічних лікувальних закладів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!