В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У заяві про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи повинні бути викладені обставини, що свідчать про психічний розлад, істотно впливають на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, чи обставини, що підтверджують дії, внаслідок яких фізична особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо, поставила себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

2. У заяві про обмеження права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавлення її цього права повинні бути викладені обставини, що свідчать про негативні матеріальні, психічні чи інші наслідки для неповнолітнього здійснення ним цього права.

3. У заяві про визнання фізичної особи недієздатною повинні бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.



Коментар:

Відповідно до статті, що коментується, у заяві, крім загальних реквізитів, передбачених ст. 119 ЦПК, повинні бути викладені й інші обставини. Так, у заяві про визнання фізичної особи обмежено дієздатною мають бути викладені обставини, що підтверджують дії, внаслідок яких громадянин, який зловживає спиртними напоями чи наркотичними засобами тощо, ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище. За інших підстав, установлених Цивільним кодексом України (ст. 36), про визнання фізичної особи обмежено дієздатною в заяві зазначається, якими психічними розладами страждає особа, а у випадку відсутності таких даних суд, за наявності достатніх даних про психічний розлад особи, має призначити відповідну експертизу на предмет встановлення психічного стану особи.

У заяві про обмеження права неповнолітньої особи розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавлення її цього права повинні бути викладені обставини, що свідчать про негативні матеріальні, психічні чи інші наслідки для неповнолітнього здійснення ним цього права.

У заяві про визнання фізичної особи недієздатною повинні бути викладені обставини, що підтверджують хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок якого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними.

Провадженні у справі до судового розгляду про визнання фізичної особи обмежено дієздатною полягає у витребуванні доказів і виявленні кола осіб, які мають брати участь у справі. Мають бути виявлені свідки, які можуть дати свідчення про поведінку цієї особи в побуті, громадських місцях, витребувані документи про дохід сім'ї і кількість її членів. Якщо є акти органів внутрішніх справ, а також інші матеріали, які підтверджують факти зловживання алкогольними напоями чи наркотичними засобами і характеризують матеріальне становище родини, то їх слід долучити до матеріалів цивільної справи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!