В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У заяві про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності повинні бути викладені дані про те, що неповнолітня особа працює за трудовим договором або є матір'ю чи батьком дитини відповідно до актового запису цивільного стану.



Коментар:

Зміст статті, що коментується, тісно пов'язаний з положенням ч. 2 ст. 35 ЦК, відповідно до якої повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини.

Надання повної цивільної дієздатності проводиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю.

За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

У ЦПК 1963 р. подібної норми не було, оскільки ЦК УРСР 1963 р. не пе-редбачав надання повної цивільної дієздатності неповнолітній особі. У разі від-сутності такої згоди неповнолітня фізична особа має право подати до суду заяву про надання їй повної цивільної дієздатності. Заява подається неповнолітньою особою до суду, за місцем її проживання (див. коментар до ст. 242 ЦПК). Заява неповнолітньої особи про надання їй повної цивільної дієздатності має містити всі реквізити, необхідні для подання позовної заяви (див. коментар до ст. 119 ЦПК), тобто найменування суду, в який подається заява, найменування заявника — неповнолітньої особи, її місце проживання, найменування заінтересованих осіб, такими є особи, які не дали згоди на надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності, тобто батьки, усиновлювачі або піклувальники, їх місце проживання, зазначається також пош- това адреса заявника і заінтересованих осіб, зміст вимог — вимога про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності, обставини, які підтверджують вимоги неповнолітньої особи. Такими обставинами є робота за трудовим договором або неповнолітня особа є батьком або матір'ю дитини. Крім того, в заяві необхідно зазначити причину звернення неповнолітньої особи до суду, тобто відсутність згоди батьків, усиновлювачів, попечителів на надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності. У статті, що коментується, ця вимога не передбачена, але вона не-обхідна, оскільки обґрунтовує причину звернення неповнолітньої особи до суду із заявою про надання їй повної цивільної дієздатності. Заява має бути підписана заявником і зазначена дата заяви. До заяви має бути додана копія трудового договору, свідоцтва про народження дитини як доказ обґрунтованості вимог заявника.


Получите за 15 минут консультацию юриста!