В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання.



Коментар:

Відповідно до статті, що коментується, заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання.

Розгляд справ про усиновлення дітей, які проживають на території України, громадянами України та іноземними громадянами віднесено до судової юрисдикції і здійснюється в порядку окремого провадження. Таке рішення законодавця зумовлено тим, що усиновлення пов'язано зі зміною правового стану дитини та усиновлювача, а судовий порядок розгляду справ даної кате-горії є гарантією законного і обґрунтованого рішення цього питання.

Відповідно до ст. 207 СК під усиновленням слід розуміти прийняття уси- новлювачем у свою сім'ю дочки чи сина на підставі рішення суду.

Усиновлення дитини відбувається в її вищих інтересах для забезпечення стабільних і гармонійних умов її життя, заява про усиновлення дітей або пов-нолітніх фізичних осіб, які не мають матері, батька або були позбавлені пік-лування, подається до суду за місцем їх проживання.

Відповідно до ст. 211 СК із заявою про усиновлення може звернутись до суду повнолітній дієздатний громадянин, який не позбавлений батьківських прав, за умови, що різниця у віці між ним і дитиною, яку він бажає усиновити, не менше 15 років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці між усиновлювачем і тим, кого усиновлюють, не може бути меншою, ніж вісімнадцять років.

Усиновлювачами можуть бути як громадяни України, так і іноземні гро-мадяни. Зазначені суб'єкти займають у справі процесуальне становище заявника. Слід зазначити, що на боці заявника можлива процесуальна співучасть, якщо з вимогою про усиновлення до суду звернеться подружжя.


Получите за 15 минут консультацию юриста!