В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суддя під час підготовки справи про усиновлення дитини до розгляду вирішує питання про участь у ній як заінтересованих осіб відповідного органу опіки та піклування, а у справах, провадження в яких відкрито за заявами іноземних громадян, — уповноваженого органу виконавчої влади.

2. Орган опіки та піклування повинен подати суду висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

3. До висновку органу опіки та піклування мають бути додані:

1) акт обстеження умов життя заявника, складений за місцем його проживання;

2) свідоцтво про народження дитини;

3) медичний висновок про стан здоров'я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток;

4) у випадках, встановлених законом, згода батьків, опікуна, піклувальника дитини, закладу охорони здоров'я або навчального закладу, а також самої дитини на усиновлення.

Суд у разі необхідності може вимагати подання інших документів.



Коментар:

Стаття, що коментується, передбачає особливості підготовки до судового розгляду справ про усиновлення. Так, суддя при підготовці справи про уси-новлення дитини вирішує питання про участь у ній як заінтересованих осіб відповідного органу опіки та піклування або уповноваженого органу вико-навчої влади, якщо усиновлювачами є іноземні громадяни. Таким органом

раніше був центр з усиновлення дітей при Міністерстві освіти та науки України, який відповідно до Закону України від 12 січня 2006 р. «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо Центру з усиновлення дітей» перетворено на урядовий орган державного управління з усиновлення і захисту прав дитини1. Заінтересованими особами, тобто особами, які мають юридичний інтерес в результаті справи (див. коментар до ч. 2 ст. 26 ЦПК) є усиновлювачі дитини, дитина, батьки дитини, опікун або піклувальник дитини, якщо у дитини немає батьків або дитина залишилась без батьківського піклування (ст. 243 СК), а також повнолітні особи, які можуть бути усиновлені, якщо в них немає батьків (ч. 2 ст. 208 СК). Заінтересованість зазначених осіб зумовлена тим, що в результаті рішення суду про усиновлення у них виникають або припиняються сімейні права та обов'язки. Так, у усиновленого в результаті рішення суду про усиновлення виникають взаємні права та обов'язки щодо усиновлювача та його родичів і припиняються взаємні права та обов'язки між батьками і усиновленою особою, а також між нею та іншими її родичами за походженням (ч. 1—3 ст. 232 СК).

Предметом судової діяльності у даній категорії справ є встановлення наявно-сті або відсутності підстав для усиновлення. Суд має встановити факти, з наяв-ністю чи відсутністю яких закон пов'язує право заявника на усиновлення.

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, орган опіки та піклування не-залежно від того, як судом буде вирішено питання про усиновлення, має надати суду висновок про доцільність усиновлення та про відповідність його інтересам дитини.

Відповідно до ч. З статті, що коментується, до висновку органу опіки та піклування мають бути додані:

1) акт обстеження умов життя заявника, складений за місцем його прожи-вання;

2) свідоцтво про народження дитини;

3) медичний висновок про стан здоров'я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток;

4) у випадках, встановлених законом, згода батьків, опікуна, піклувальника дитини, закладу охорони здоров'я або навчального закладу, а також самої дитини на усиновлення.

Суд у разі необхідності може вимагати подання інших документів.

Заінтересованість органів опіки та піклування випливає з їхнього функціонального обов'язку надати до суду висновок про доцільність усинов-лення і відповідність його інтересам дитини. Заінтересованість урядового органу з усиновлення і захисту прав дитини зумовлена тим, що він дає згоду на усиновлення громадянами України, які проживають за межами України, та іноземцями дітей, які проживають на території України, і здійснює подальший контроль над виконанням усиновлювачем своїх зобов'язань, а також над умовами проживання і виховання усиновлених дітей.

Частина 1 статті, що коментується, передбачає, що при підготовці до розгляду справи про усиновлення суддя вирішує питання про участь у ній як заінтересованих осіб відповідного органу опіки та піклування, а у справах, провадження в яких відкрито за заявами іноземних громадян, — уповнова-женого органу виконавчої влади. Відповідно до Закону України від 12 січня 2006 р. «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо Центру з усиновлення дітей» перетворено на урядовий орган державного управління з усиновлення і захисту прав дитини1. У зазначених органів є тільки заінте-ресованість, зумовлена їхнім функціональним обов'язком з охорони й захисту прав дитини, при розгляді справ про усиновлення дітей.


Получите за 15 минут консультацию юриста!