В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Якщо держатель втраченого цінного папера на пред'явника або векселя подасть заяву до суду, суд постановляє ухвалу про залишення заяви про визнання втраченого цінного папера на пред'явника або векселя недійсним та відновлення прав на нього без розгляду та встановлює строк для пред'явлення заявником позову в загальному порядку до держателя цього цінного папера на пред'явника або векселя про їх витребування.

2. Строк пред'явлення позову заявником до держателя втраченого цінного папера на пред'явника або векселя не може бути більшим двох місяців.

3. Якщо заявник у встановлений судом строк не пред'явить позову до держателя втраченого цінного папера на пред'явника або векселя, суд постановляє ухвалу про зняття заборони здійснювати будь-які операції за цінним папером на пред'явника або за векселем.

4. Копія ухвали надсилається особам, зазначеним у частині другій статті 262 цього Кодексу.



Коментар:

Частина 1 статті, що коментується, і стаття 266 ЦПК передбачають два ва-ріанти процесуально-правових наслідків, залежно від того, чи подасть держатель цінного папера на пред'явника чи векселя в тримісячний строк заяву до суду, який постановив ухвалу про відкриття провадження у справі про поновлення прав за втраченими цінними паперами на пред'явника або векселями. Якщо держатель зазначених документів у тримісячний строк подасть заяву до суду разом з оригіналом цінного папера на пред'явника або векселя, суд постановляє ухвалу про залишення заяви про відновлення прав на втрачений цінний папір на пред'явника або вексель без розгляду, оскільки в даному випадку виникає спір про право на ці документи між особою, яка стверджує, що вона є власником зазначених документів і держателем цих документів. Відповідно до ч. 6 ст. 235 ЦПК у разі виникнення спору про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд при розгляді справи в порядку окремого провадження залишає заяву без розгляду і роз'яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах (див. коментар до ст. 235 ЦПК).

Суддя у своїй ухвалі надає заявнику строк (не більше двох місяців) для пред'явлення в загальному порядку позову до держателя втраченого цінного папера на пред'явника або векселя про вилучення зазначених документів. У цьому випадку буде пред'явлено віндикаційний позов (ст. 387 ЦК). При цьому слід урахувати, що відповідно до ст. 389 ЦК гроші, а також цінні папери на пред'явника не можуть бути витребувані від добросовісного набувача. Якщо в установлений строк заявник не пред'явить такий позов, то заборона судді здійснювати будь-які операції з втраченого цінного папера на пред'явника або векселя втрачає силу, про що суд повідомляє емітента, який видав дані документи, осіб, зобов'язаних за цими документами і нотаріусів відповідних нотаріальних контор, на території яких знаходиться місце платежу за векселем.

Слід зазначити, що в главі 7 Розділу IV ЦПК допущено неточність, оскільки відповідно до п. 2 ч. 5 ст. З Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» вексель є одним із видів цінних паперів1.


Получите за 15 минут консультацию юриста!