В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. За наслідками розгляду апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції апеляційний суд має право:

1) постановити ухвалу про відхилення апеляційної скарги і залишення рішення без змін;

2) скасувати рішення суду першої інстанції і ухвалити нове рішення по суті позовних вимог;

3) змінити рішення;

4) постановити ухвалу про скасування рішення суду першої інстанції і закриття провадження у справі або залишення заяви без розгляду;

5) постановити ухвалу про повне або часткове скасування рішення суду першої інстанції і направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

2. За наслідками розгляду скарги на ухвалу суду першої інстанції апеляційний суд має право:

1) постановити ухвалу про відхилення апеляційної скарги і залишення ухвали без змін;

2) скасувати ухвалу і постановити нову ухвалу;

3) змінити ухвалу;

4) скасувати ухвалу і передати питання на новий розгляд суду першої інстанції.



Коментар:

У статті, що коментується, визначено повноваження суду апеляційної ін-станції. Під ними слід розуміти сукупність прав і обов'язків апеляційного суду щодо здійснення процесуальних дій з перевірки законності і обґрунтованості рішень і ухвал суду першої інстанції, які не набрали законної сили. Межі здійснення цих повноважень зазначені в ст. 303 ЦПК. Як було зазначено, в ч. 1 ст. 303 ЦПК передбачено, що перевірка законності і обґрунтованості рішень і ухвал суду першої інстанції, які не набрали законної сили, здійснюється відповідно до принципу неповної апеляції, тобто апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованості рішення і ухвали суду першої інстанції в межах апеляційної скарги. Від неповної апеляції слід відрізняти повну апеляцію, під якою слід розуміти перегляд рішень і ухвал суду першої інстанції, які не набрали законної сили в повному обсязі (див. коментар до ст. 303 ЦПК).

У ч. 1 статті, що коментується, передбачені повноваження суду апеляційної інстанції з перевірки законності і обґрунтованість рішень і ухвал суду першої інстанції, які не набрали законної сили. Крім того, слід розрізняти повноваження апеляційного суду з розгляду нових матеріалів, представлених сторонами (див. коментар до ст. 300 ЦПК); повноваження апеляційного суду з проведення підготовчих процесуальних дій, направлених на забезпечення своєчасного законного і обґрунтованого рішення або ухвали колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду (див. коментар до ст. 302 ЦПК), а також повноваження апеляційного суду з розгляду апеляційної скарги, яка була подана в установлені ЦПК строки, але надійшла до апеляційного суду після закінчення розгляду справи, або коли строки на подання апеляційної скраги у зв'язку з пропущенням їх з повноважних причин були поновлені або продовжені (див. коментар до ст. 318 ЦПК).

У повноваженнях, передбачених ч. 1 статті, що коментується, слід розрізняти повноваження апеляційного суду постановити ухвалу про відхилення апеляційної скарги і залишення рішення без змін. Ці повноваження апеляційний суд зобов'язаний реалізувати у випадку, коли рішення першої інстанції, що оскаржується, є законним і обґрунтованим (див. коментар до ст. 308 ЦПК).

Відповідно до ч. 1 статті, що коментується, апеляційний суд має право і зо-бов'язаний скасувати рішення суду першої інстанції, що оскаржується, згідно з підставами, передбаченими ст. 309 ЦПК (див. коментар до ст. 309 ЦПК); суд апеляційної інстанції також має право і зобов'язаний постановити ухвалу про скасування рішення суду першої інстанції, що оскаржується, закрити провадження у справі на підставах, передбачених ст. 205 ЦПК (див. коментар до ст. 205 ЦПК) або скасувати рішення суду першої інстанції, що оскаржується, і постановити ухвалу залишення заяви без розгляду (див. коментар до ст. 207 ЦПК); суд апеляційної інстанції також має право і зобов'язаний постановити ухвалу про скасування рішення суду першої інстанції, що оскаржується, і направити справу на новий розгляд на підставах, передбачених ст. 311 ЦПК.

Частина 2 статті, що коментується, передбачає також повноваження апе-ляційного суду з розгляду апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції, яка може бути оскаржена окремо від рішення суду першої інстанції (див. коментар до ст. 293 ЦПК).

Суд апеляційної інстанції має право і зобов'язаний постановити ухвалу про відхилення апеляційної скарги і залишення ухвали суду першої інстанції, що оскаржується, без змін, якщо ухвала, яка оскаржується, є законною і обґрунтованою; суд апеляційної інстанції також має право і зобов'язаний скасувати ухвалу суду першої інстанції, що оскаржується, і постановити нову ухвалу, якщо ухвалу суду першої інстанції, яка оскаржується, було поста-новлено з порушенням норм процесуального права або змінити ухвалу суду першої інстанції.

Суд апеляційної інстанції має право і зобов'язаний скасувати ухвалу суду першої інстанції, яка оскаржується, якщо суд першої інстанції порушив порядок, установлений для її вирішення (див. коментар до ст. 312 ЦПК). Наприклад, суд першої інстанції розглянув справу у відсутності в судовому засіданні однієї із сторін або будь-кого з інших осіб, які беруть участь у справі, про яких немає відомостей, що їм вручені судові повістки (див. коментар до ст. 169 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!