В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Рішення суду підлягає скасуванню в апеляційному порядку із закриттям провадження у справі або залишенням заяви без розгляду з підстав, визначених статтями 205 і 207 цього Кодексу.

2. Якщо судом першої інстанції ухвалено законне і обґрунтоване рішення, смерть фізичної особи чи припинення юридичної особи — сторони у спірних правовідносинах після ухвалення рішення, що не допускає правонаступництва, не може бути підставою для застосування вимог частини першої цієї статті.



Коментар:

Як було зазначено, під повноваженнями апеляційного суду слід розуміти сукупність його прав і обов'язків щодо перевірки законності і обґрунтованості рішень і ухвал суду першої інстанції, які не набрали законної сили (див. коментар до ст. 307 ЦПК). Одним із цих повноважень є право і обов'язок апе-ляційного суду постановити ухвалу про скасування рішення суду першої ін-станції і закриття провадження у справі або залишенні заяви без розгляду. Апеляційний суд зобов'язаний скасувати рішення суду першої інстанції, що оскаржується, і закрити провадження у справі на підставах, передбачених ст. 205 ЦПК, наприклад, якщо справа не підлягала розгляду в порядку цивільного судочинства (див. коментар до ст. 205 ЦПК). Апеляційний суд також зобов'язаний скасувати рішення суду першої інстанції, що оскаржується, і залишити заяву без розгляду на підставах, передбачених ст. 207 ЦПК, наприклад, якщо позовна заява або заява про відкриття наказного провадження або окремого провадження була подана недієздатною особою; або, якщо заяву від імені заінтересованої особи подано особою, яка не має повноважень на ведення справи; або належним чином повідомлений позивач не з'явився в судове засідання без поважних причин або повторно не повідомив про причини неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності (див. коментар до ст. 207 ЦПК).

У разі закриття провадження у справі дана справа повторно розглядатись не може (див. коментар до ст. 206 ЦПК). У разі якщо заяву залишено без розгляду вона може бути розглянута повторно (див. коментар до ст. 207 ЦПК). Ухвала суду апеляційної інстанції про скасування рішення суду першої інстанції і про зупинення провадження у справі або про залишення заяви без розгляду, як і будь-яке рішення або ухвала суду апеляційної інстанції, може бути оскаржене в касаційному порядку (див. коментар до ст. 324 ЦПК).

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, якщо суд першої інстанції ухвалив законне і обґрунтоване рішення в разі смерті фізичної особи чи припинення юридичної особи — сторони у спірних правовідносинах після ухвалення рішення, що не допускає правонаступництва, не може бути підставою для припинення провадження у справі або залишення заяви без розгляду. Наведене положення ч. 2 статті, що коментується, навряд чи можна визнати правильним. Наприклад, суд першої інстанції на підставі ст. 203 Сімейного кодексу України задовольнив позовну заяву недієздатної матері, яка потребує матеріальної допомоги, про стягнення з її повнолітнього сина аліментів. На це рішення суду першої інстанції відповідач подав апеляційну скаргу. В момент відкриття стадії перегляду рішень і ухвал суду апеляційної інстанції мати була жива. На момент же розгляду справи в апеляційній інстанції мати померла. Рішення суду першої інстанції було законним і обґрунтованим. Однак, як було сказано, на момент розгляду справи в апеляційній інстанції мати померла. Правовідносини між нею і сином припинились. Постає запитання: на користь кого ж аліменти можуть бути стягнуті? Правонаступництво в даному випадку відсутнє. Тому варто б постановити ухвалу про закриття провадження у справі. Слід зазначити, що положення ч. 2 статті, що коментується, суперечить п. 6 і 7 ст. 205 ЦПК, які передбачають закриття провадження у справі, якщо померла фізична особа, яка була однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва або ліквідовано юридичну особу, яка була однією із сторін у справі. У разі ж якщо на момент розгляду справи в апеляційній інстанції по суті померла особа, яка була стороною у справі, і спірні правовідносини допускають правонаступництво, суд зобов'язаний зупинити провадження у справі до притягнення до справи правонаступника або його законного представника (див. коментар до статей 201 і 203 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!