В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Касаційна скарга подається у письмовій формі.

2. У касаційній скарзі повинно бути зазначено:

1) найменування суду, до якого подається скарга;

2) ім'я (найменування) особи, яка подає скаргу, її місце проживання або місцезнаходження;

3) ім'я (найменування) осіб, які беруть участь у справі, їх місце проживання або місцезнаходження;

4) рішення (ухвала), що оскаржується;

5) в чому полягає неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права;

6) клопотання особи, яка подає скаргу;

7) перелік письмових матеріалів, що додаються до скарги.

3. Касаційна скарга підписується особою, яка подає скаргу, або її представником.

4. До касаційної скарги, поданої представником, повинна бути додана довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника.

5. До касаційної скарги додаються копи скарги та доданих до неї матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі, а також копії оскаржуваних рішень (ухвал) судів першої та апеляційної інстанцій (частини 4 і 5 ст. 326 ЦПК наведені в редакції Закону України від 16 березня 2006 р. «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо касаційного провадження»)



Коментар:

Як було зазначено, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не беруть участь у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право оскаржити в касаційному порядку рішення та ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також

рішення і ухвали апеляційного суду. Як було сказано, стадія перегляду рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, після їх перегляду апе-ляційним судом, а також рішення і ухвали апеляційного суду в касаційному по-рядку складається з чотирьох взаємопов'язаних частин, що змінюють одна одну, кожна з яких має свій зміст і свої специфічні задачі. Це такі частини: а) відкриття стадії перегляду в касаційному порядку рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, а також рішень і ухвал суду апеляційного суду в касаційному порядку; б) підготовка справи до касаційного розгляду; в) розгляд справи в судовому засіданні судом касаційної інстанції; г) ухвалення і оголошення рішення і ухвали судом касаційної інстанції.

Подання касаційної скарги є необхідною умовою для відкриття стадії пе-регляду в касаційному порядку рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, а також рішень і ухвал суду апеляційного суду.

У статті, що коментується, визначені форма і зміст касаційної скарги. Зміст касаційної скарги, як і апеляційної скарги, можна умовно поділити на чотири частини: а) вступна; б) описова; в) мотивувальна; г) резолютивна.

У вступній частині касаційної скарги повинно бути зазначено найменування касаційного суду, до якого подається касаційна скарга (див. коментар до ст. 324 ЦПК); ім'я (найменування) особи, яка подає касаційну скаргу, її місце проживання або місцезнаходження (про суб'єктів касаційного оскарження (див. коментар до ст. 46 і ст. 324 ЦПК). Як неодноразово було зазначено, відповідно до Закону України від 11 грудня 2003 р. «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»1 слід розрізняти місце перебування фізичної особи — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої фізична особа проживає строком менше шести місяців на рік, і місце проживання фізичної особи — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік. Відповідно до ст. 93 ЦК, місцезнаходження юридичної особи визначається місцем його державної реєстрації, якщо інше не передбачено законом. Місцезнаходження юридичної особи зазначається в її установчих документах. Уявляється також, що у вступній частині касаційної скарги або в кінці касаційної скарги, разом із підписом особи, яка подала касаційну скаргу, слід поставити дату подання касаційної скарги, оскільки касаційна скарга може бути подана протягом двох місяців з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду (див. коментар до ст. 325 ЦПК). У вступній частині касаційної скарги також повинно бути зазначено, яке рішення чи ухвала оскаржується.

В описовій і мотивувальній частинах касаційної скарги слід зазначити, в чому полягає неправильне застосування судом першої інстанції або апеляційним судом норм матеріального права або порушення норм процесуального права і навести відповідні доводи. Доводи касаційної скарги — це ті аргументи, які наводяться на доказ того, що рішення чи ухвала суду першої інстанції, а також рішення чи ухвала апеляційного суду підлягають скасуванню, зміні; або справа, що розглядається, підлягає припиненню (див. коментар до ст. 205 ЦПК); або заява, подана до суду першої інстанції, має бути залишена без розгляду (див. коментар до ст. 207 ЦПК). У касаційній скарзі, на відміну від апеляційної скарги, не повинні бути зазначені нові обставини, що підлягають встановленню, а також докази, які підлягають дослідженню або оцінці, оскільки при розгляді справи в касаційній інстанції суд не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, які не були встановлені в рішенні або відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про переваги одних доказів над іншими (див. коментар до ст. 335 ЦПК). У касаційній скарзі, так само як і в апеляційній скарзі, не можуть бути зазначені вимоги, не заявлені в суді першої інстанції, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 335 ЦПК касаційний суд перевіряє законність судових рішень лише в межах позовних вимог, заявлених у суді першої інстанції. Разом із тим відповідно до ч. З ст. 335 ЦПК касаційний суд не обмежений доводами касаційної скарги, якщо під час розгляду справи буде виявлено неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення (див. коментар до ст. 335 ЦПК).

У резолютивній частині касаційної скарги повинно бути зазначено клопотання особи, яка подає скаргу.

Відповідно до ч. З статті, що коментується, касаційна скарга підписується особою, яка подає скаргу, або її представником.

Відповідно до ч. 4 статті, що коментується, до касаційної скарги, поданої представником, повинна бути додана довіреність або інший документ, що по-свідчує повноваження представника.

Відповідно до ч. 5 статті, що коментується, до касаційної скарги додаються копії скарги та доданих до неї матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі, а також копії оскаржуваних рішень (ухвал) судів першої та апеляційної інстанцій (частини 4 і 5 ст. 326 ЦПК у редакції Закону України від 16 березня 2006 р. «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо касаційного провадження»)1.

У разі надходження касаційної скарги, не оформленої відповідно до вимог статті, що коментується, або у разі несплати судового збору чи несплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи застосовуються положення ст. 121 ЦПК, про що суддя-доповідач постановляє відповідну ухвалу (див. коментар до ст. 327 ЦПК). Як випливає із змісту ч. 1 ст. 121 ЦПК відповідно до вимог статті, що коментується, якщо касаційну скаргу не оформлено відповідно до її форми і змісту, або в разі несплати витрат на ін- формаційно-технічне забезпечення розгляду справи суддя-доповідач постановляє ухвалу про залишення заяви без руху, в якій зазначаються підстави залишення касаційної скарги без руху, про що повідомляють особу, яка подала касаційну скаргу, і встановлює строк для усунення недоліків касаційної скарги (див. коментар до ст. 121 ЦПК).

Якщо особа, яка подала касаційну скаргу, відповідно до ухвали, постанов-леної суддею-доповідачем, виконає в установлений строк вимоги, зазначені в ухвалі, сплатить суму судового збору, витрати на інформаційно-технічний розгляд справи, касаційна скарга вважається поданою в день початкового по-дання її до суду касаційної інстанції. Інакше касаційна скарга вважається не- поданою і повертається особі, яка подала касаційну скаргу.


Получите за 15 минут консультацию юриста!