В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Про прийняте рішення (ухвалу) суд касаційної інстанції у судовому засіданні оголошує особам, які беруть участь у справі (ст. 347 ЦПК у редакції Закону України від 16 березня 2006 р. «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо касаційного провадження»)1.



Коментар:

Як було зазначено, стадія перегляду рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, складається з чотирьох взаємопов'язаних частин, що змінюють одна одну, кожна з яких має свої специфічні задачі, свій зміст і призначена для вирішення певного кола питання. Це такі частини: а) відкриття стадії перегляду рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, а також рішень і ухвал суду апеляційного суду в касаційному порядку; б) підготовка справи до касаційного розгляду; в) судовий розгляд; г) ухвалення і оголошення рішення або ухвали судом касаційної інстанції.

Зміст ухвали суду касаційної інстанції передбачений ч. 1 ст. 345 ЦПК у ре-дакції Закону України від 16 березня 2006 р. «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо касаційного провадження»2; а зміст рішення суду касаційної інстанції передбачений в ст. 346 ЦПК у редакції цього ж Закону України. Нова редакція ч. 1 ст. 345 і ст. 346 ЦПК не містить найменувань частин ухвали і рішення суду касаційної інстанції. Як було зазначено (див. коментар до статей 345, 346 ЦПК), ці зміни навряд чи можна визнати доцільними. В ухвалі і рішенні суду першої інстанції (статей 210 і 215 ЦПК) і в ухвалі і рішенні апеляційного суду (статей 315 і 316 ЦПК) збережено найменування частин (див. коментар до статей 210, 215, 315 і 316 ЦПК). Фактично в новій редакції ч. 1 статті 345 ЦПК зміст пунктів ухвали касаційного суду, які належать до певної частини ухвали, залишився. Так, пункти 1—3 належать до вступної частини ухвали, пункти 4—6 - до описової частини ухвали, п. 7 належить до мотивувальної частини ухвали, а п. 8 — до резолютивної частини ухвали. Фактично і в новій редакції ст. 346 ЦПК зміст пунктів рішення касаційного суду, що належать до певної частини рішення, залишився. Так, пункти 1—3 належать до вступної частини рішення, пункти 4—6 — до описової частини рішення, пункти 7—9 — до мотивувальної частини рішення, п. 10 — до резолютивної частини рішення. Як випливає зі змісту ст. 333 ЦПК (у редакції Закону України від 8 вересня 2005 р.

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»)1, суд касаційної інстанції ухвалює рішення і постановляє ухвали у складі п'яти осіб (див. ко-ментар до ст. 333 ЦПК). Відповідно до змісту ст. 19 ЦПК питання, що вини-кають під час розгляду справи колегією суддів, вирішуються більшістю голосів суддів. Головуючий голосує останнім. При прийнятті рішення з кожного питання жоден із суддів не має права утримуватися від голосування та підписання рішення чи ухвали. Суддя, не згодний з рішенням, може письмово викласти свою окрему думку. Цей документ не оголошується в судовому засіданні, приєднується до справи і є відкритим для ознайомлення (див. коментар до ст. 19 ЦПК). Відповідно до змісту ст. 209 ЦПК, суди ухвалюють рішення іменем України негайно після закінчення судового розгляду. Рішення суду ухвалюється, оформлюється і підписується в нарадчій кімнаті суддею, а в разі колегіального розгляду — суддями, які розглядали справу. У виняткових випадках залежно від складності справи складання повного рішення може бути відкладено на строк не більше ніж п'ять днів з дня закінчення розгляду справи, але вступну і резолютивну частини суд повинен проголосити в тому самому засіданні, в якому закінчився розгляд справи. Проголошені вступна і резолютивна частини рішення мають бути підписані всім складом суду і приєднані до справи.

Відповідно до статті, що коментується, суд касаційної інстанції у судовому засіданні оголошує особам, які беруть участь у справі, рішення суду або його вступну і резолютивну частини негайно після закінчення судового розгляду і публічно, крім випадків, встановлених ЦПК. Головуючий пояснює зміст рішення, порядок і строк його оскарження. У разі оголошення в судовому засіданні тільки вступної і резолютивної частин судового рішення суд повідомляє, коли особи, які беруть участь у справі, зможуть ознайомитись з повним рішенням суду.

Відповідно до ч. З ст. 6 ЦПК закритий судовий розгляд допускається у разі, якщо відкритий розгляд може привести до розголошення державної або іншої таємниці, яка охороняється законом, а також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, з метою забезпечення таємниці усиновлення, запобігання розго-лошенню відомостей про інтимні чи інші особисті сторони життя осіб, які беруть участь у справі, або відомостей, що принижують їх честь і гідність.


Получите за 15 минут консультацию юриста!