В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Верховний Суд України скасовує або змінює ухвалені у справі судові рішення тільки з підстав, визначених статтею 354 цього Кодексу.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, Верховний Суд України скасовує або змінює ухвалені у справі судові рішення тільки на підставах, визначених ст. 354 ЦПК.

Як було сказано, в ст. 354 ЦПК визначені підстави для скасування судових рішень, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами. Такими винятковими обставинами, як було зазначено, є:

1) неоднакове застосування судом (судами) касаційної інстанції одного й того самого положення закону;

2) визнання судового рішення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, таким, що порушує міжнародні обов'язки України.

Із змісту п. 1 і 2 ч. 1 ст. 354 ЦПК і ст. 359 ЦПК слід зробити висновок, що Верховний Суд України перевіряє тільки законність судових рішень за скаргами, які набрали законної сили, поданими у зв'язку з винятковими обставинами і перевіряє тільки наявність або відсутність обставин, зазначених у п. 1 і 2 ч. 1ст. 354 ЦПК.


Получите за 15 минут консультацию юриста!