В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Ухвалені Верховним Судом України рішення або постановлені ним ухвали набирають законної сили з моменту їх проголошення і оскарженню не підлягають.



Коментар:

Відповідно до ст. 125 Конституції України, зі змінами, внесеними Законом України від 8 грудня 2004 р. «Про внесення змін до Конституції України»1 найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України.

Згідно з частинами 2 і 3 ст. 18 Закону України від 7 лютого 2002 р. «Про судоустрій України»2 систему судів загальної юрисдикції складають: 1) місцеві суди; 2) апеляційні суди, Апеляційний суд України (однак, як було зазначено, він досі не створений і не діє); 3) вищі спеціалізовані суди; 4) Верховний Суд України.

Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Згідно зі ст. 47 Закону України «Про судоустрій України» Верховний Суд України розглядає в касаційному порядку рішення і ухвали загальних судів у справах, віднесених до його підсудності, у випадках, передбачених законом, розглядає інші справи, пов'язані з винятковими обставинами. Як було зазначено, відповідно до Закону України від 22 лютого 2007 р. «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України» щодо забезпечення касаційного розгляду цивільних справ»1 цивільні справи за касаційними скаргами на судові рішення і касаційні скарги, не розглянуті Верховним Судом України до 1 січня 2007 р., в тому числі за якими Верховним Судом України витребувано справи, передаються для розгляду і вирішення відповідно до глави 2 розділу V Цивільного процесуального кодексу України до колегії суддів відповідних апеляційних судів, склад яких формується президіями цих судів.

Апеляційним судам при здійсненні відповідно до цього Закону функцій касаційної інстанції підсудні цивільні справи після їх перегляду в апеляційному порядку.

Згідно з зазначеним Законом колегія суддів цивільної палати певного апе-ляційного суду не може переглядати в касаційному порядку рішення і ухвали, постановлені цим самим апеляційним судом, а має право і зобов'язана перевірити в касаційному порядку рішення і ухвали, постановлені іншим апеляційним судом, зазначеним у названому законі. Так, наприклад, рішення і ухвали, постановлені апеляційним судом Донецької області в касаційному порядку, — судовою колегією палати у цивільних справах апеляційного суду м. Києва, а рішення і ухвали, постановлені апеляційним судом Одеської області, — колегією судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області тощо (докладніше див. коментар до ст. 323 ЦПК). Таким чином, як випливає зі ст. 125 Конституції України зі змінами, внесеними Законом України від 8 грудня 2004 р. «Про внесення змін до Конституції України» і змісту частин 2 та 3 ст. 18 і ч. 2 ст. 47 Закону України «Про судоустрій України» Верховний Суд України є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції України. Тому ухвалені Верховним Судом України рішення або постановлені ним ухвали, в тому числі рішення і ухвали, постановлені при розгляді справи у зв'язку з винятковими обставинами, набирають законної сили з моменту їх оголошення і оскарженню не підлягають.

Як було зазначено, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 47 Закону України «Про судо-устрій України» Верховний Суд України розглядає в касаційному порядку рішення загальних судів у справах, віднесених до його підсудності, у випадках, передбачених законом, розглядає інші справи, пов'язані з винятковими обставинами.


Получите за 15 минут консультацию юриста!