В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Заяви про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами можуть бути подані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, протягом трьох місяців з дня встановлення обставини, що є підставою для перегляду.

2. Строк для подання заяви про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами обчислюється:

1) у випадках, встановлених пунктом 1 частини другої статті 361 цього Кодексу, — з дня встановлення обставин, що мають істотне значення для справи;

2) у випадках, встановлених пунктом 2 частини другої статті 361 цього Кодексу, — з дня, коли вирок у кримінальній справі набрав законної сили;

3) у випадках, встановлених пунктом 3 частини другої статті 361 цього Кодексу, — з дня набрання законної сили судовим рішенням, яким скасовано судове рішення, що стало підставою для ухвалення рішення чи постановлення ухвали, які підлягають перегляду;

4) у випадках, встановлених пунктом 4 частини другої статті 361 цього Кодексу, — з дня ухвалення Конституційним Судом України відповідного рішення.



Коментар:

У стадії перегляду судових рішень і ухвал, які набрали законної сили, а також судового наказу за нововиявленими обставинами, слід розрізняти три частини: а) відкриття стадії перегляду судових рішень, ухвал і судового наказу, які набрали законної сили за нововиявленими обставинами; б) провадження у справі досудового розгляду; в) судовий розгляд.

Друга частина статті, що коментується, визначає порядок обчислення тримісячного строку, встановленого ч. 1 статті, що коментується, для подання заяви про перегляд судових рішень і ухвал за нововиявленими обставинами, які набрали законної сили, сторонами, іншими особами, їх правонаступниками, а також прокурором. Перебіг зазначеного тримісячного строку починається:

1) у випадках, встановлених п. 1 ч. 2 ст. 361 ЦПК, — з дня встановлення об-ставин, що мають істотне значення для справи;

2) у випадках, встановлених п. 2 ч. 2 ст. 361 ЦПК, — з дня, коли вирок у кримінальній справі набрав законної сили;

3) у випадках, встановлених п. З ч. 2 ст. 361 ЦПК, — з дня набрання законної сили судовим рішенням, яким скасовано судове рішення, що стало підставою для ухвалення рішення чи постановлення ухвали, які підлягають перегляду;

4) у випадках, встановлених п. 4 ч. 2 ст. 361 ЦПК, — з дня ухвалення Кон-ституційним Судом України відповідного рішення.

Стаття, що коментується, встановлює перелік осіб, які мають право подати заяву про перегляд справи за нововиявленими обставинами. Відповідно до ч. 1 статті, що коментується, заяву про перегляд судових рішень, ухвал і судового наказу за нововиявленими обставинами, які набрали законної сили, може бути подано сторонами, іншими особами, які беруть участь у справі, їх правонаступниками (ст. 37 ЦПК), а також прокурором (ч. 1 ст. 46 ЦПК, Закон України від 5 листопада 1991 р. «Про прокуратуру» зі змінами, внесеними від 12 липня 2001 р.1 і від 17 грудня 2004 р.2. Відповідно до Закону України «Про прокуратуру» прокурор має право подати заяву про перегляд рішень і ухвал за нововиявленими обставинами.

Відповідно до п. З постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 1981 р. № 1 «Про практику перегляду судами у зв'язку з нововиявленими обставинами рішень, ухвал і постанов у цивільних справах, що набрали законної сили», зі змінами і доповненнями від 25 травня 1998 р. № 15, рішення, ухвали суду можуть бути переглянуті за поданням прокурора (відповідно до ст. 46 ЦПК і Закону України «Про прокуратуру» за заявою прокурора або за заявою сторони, іншої особи, яка брала участь у справі або правонаступника, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво. Прокурор має право звернутись до суду з поданням (за чинним ЦПК ст. 46 — із заявою) незалежно від того, чи брав він участь у розгляді справи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!