В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд допускає негайне виконання рішень у справах про:

1) стягнення аліментів — у межах суми платежу за один місяць;

2) присудження працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць;

3) відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи, — у межах суми стягнення за один місяць;

4) поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника;

5) відібрання дитини і повернення її тому, з ким вона проживала;

6) розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

2. Суд, ухвалюючи рішення, може допустити негайне його виконання у разі стягнення всієї суми боргу при присудженні платежів, визначених пунктами 1, 2 і 3 частини першої цієї статті.



Коментар:

За загальним правилом, установленим у ст. 214 ЦПК, питання про негайне виконання рішення судом вирішується судом при ухваленні рішення, про що в його резолютивній частині обов'язково має міститись вказівка.

У разі якщо суд, який ухвалив рішення, не допустив негайного його вико-нання, то згідно зі ст. 220 ЦПК суд може за заявою осіб, які беруть участь у справі, чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до завершення строку на його виконання. Суд ухвалює додаткове рішення після розгляду питання в судовому засіданні з повідомленням сторін. їх присутність у судовому засіданні не є обов'язковою.

У статті, що коментується, встановлено вичерпний перелік судових рішень, які підлягають обов'язковому негайному виконанню.

Правові норми інституту негайного виконання рішень судів покликані за-безпечити реальний та ефективний захист по-справжньому важливих су-б'єктивних прав та інтересів фізичних і юридичних осіб, а також держави.

Особливість негайного виконання судового рішення полягає в тому, що воно набуває властивості виконання не з моменту набрання ним законної сили, а негайно, після його оголошення в судовому засіданні.

Отже, після оголошення рішення в судовому засіданні в резолютивній частини якого міститься вказівка про його негайне виконання, за заявою особи, на користь якої воно ухвалено, суд зобов'язаний видати виконавчий лист, який відповідно до ст. З Закону України «Про виконавче провадження» є виконавчим документом, з яким заявник може звернутись до органів державної виконавчої служби з метою відкриття виконавчого провадження.

У разі якщо рішення суду підлягає негайному виконанню, державний ви-конавець відкриває виконавче провадження не пізніше наступного дня після одержання виконавчих документів і проводить відповідні виконавчі дії в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження» (ч. 4 ст. 25 Закону).

У примусовому порядку органами державної виконавчої служби підлягають негайному виконанню: рішення судів у справах позовного провадження про стягнення аліментів — у межах суми платежу за один місяць; про присудження працівнику заробітної плати, але не більше ніж за один місяць; про відшкоду-вання шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи — в межах суми стягнення за один місяць; про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника; про відібрання дитини і повернення її тому, з ким вона проживала.

Негайне виконання рішення в одній з категорій справ окремого провадження — про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб — полягає в тому, що копії рішення суд направляє банку, який обслуговує юридичну або фізичну особу для його виконання, до набрання рішенням законної сили, а також заявнику та особі, щодо якої надається інформація.

Частина друга статті, що коментується, містить правило, згідно з яким суд, ухвалюючи рішення, може допустити негайне його виконання, у разі стягнення всієї суми боргу при присудженні аліментів, працівнику — виплати заробітної плати, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодження здоров'я або смертю фізичної особи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!