В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Позови до фізичної особи пред'являються в суд за місцем її проживання.

2. Позови до юридичних осіб пред'являються в суд за їхнім місцезнаходженням.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, позови до фізичної особи пред'являються до суду за місцем її проживання. Позови до юридичних осіб пред'являються до суду за їхнім місцезнаходженням. Цей вид підсудності є загальним, оскільки стаття, що коментується, встановлює загальне правило територіальної підсудності (хоча в ЦПК прямо не вказаний такий термін), оскільки вказана стаття встановлює загальне правило, з якого у випадках, передбачених ЦПК (ст. 110, ст. 111, ст. 112, ст. 113, ст. 114 ЦПК), допускаються виключення. У ч. 1 статті, що коментується, встановлено правило, згідно з яким позови пред'являються до фізичної особи в суд за її місцепрожи- ванням. Згідно зі ст. З Закону України від 11 грудня 2003 р. «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»1, слід розрізняти: місце перебування — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік; місце проживання — адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

Згідно з ч. 2 статті, що коментується, позови до юридичної особи пред'яв-ляються до суду за місцем їх знаходження. Відповідно до ч. 1 ст. 93 ЦК місце-знаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.


Получите за 15 минут консультацию юриста!