В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Питання, пов'язані із зверненням судового рішення до виконання, вирішує місцевий суд, який розглянув справу.

2. За кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили, за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено, видається один виконавчий лист. Якщо на підставі ухваленого рішення належить передати майно, що перебуває в кількох місцях, або якщо рішення ухвалено на користь кількох позивачів чи проти кількох відповідачів, суд має право за заявою стягувачів видати кілька виконавчих листів, точно зазначивши, яку частину рішення треба виконати за кожним виконавчим листом.

3. Виконавчі документи про стягнення судового збору надсилаються судом до місцевих органів державної податкової служби.

4. Якщо судом було вжито заходів щодо забезпечення позову за заявою осіб, на користь яких ухвалено судове рішення, суд разом із виконавчим листом видає копію документів, які підтверджують виконання ухвали суду про забезпечення позову.



Коментар:

У статті, що коментується, встановлені загальні правила звернення судових рішень до виконання. Питання, пов'язані із зверненням судових рішень, які набрали законної сили, та рішень, які підлягають негайному виконанню, вирішуються місцевим судом, який розглядає справу.

Аналіз ст. 368 ЦПК свідчить про те, що основним питанням звернення судових рішень до виконання є питання про видачу місцевим судом, який розглядав справу, виконавчого листа за кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили, а також за кожним судовим рішенням, яке відповідно до ст. 367 ЦПК підлягає негайному виконанню.

Виконавчий лист — це виконавчий документ, виданий місцевим судом у передбаченому законом порядку, який містить владний припис суду органам державної виконавчої служби реалізувати судове рішення у порядку виконавчого провадження .

Відповідно до принципу диспозитивності виконавчий лист може бути видано місцевим судом, який розглядає справу за заявою особи, на користь якої ухвалено судове рішення. Видача виконавчого документа як законному, так і договірному (добровільному) представнику не суперечить закону.

За загальним правилом, за кожним рішенням суду, яке набрало законної сили, а також за рішенням суду, допущеним судом до негайного виконання, суд видає лише один виконавчий лист.

Разом із тим, у законі передбачені і винятки із зазначеного правила, які на-правлені на усунення перепон у виконанні рішень судів. Так, у разі якщо на під-ставі ухваленого рішення: а) слід передати майно, яке знаходиться в кількох місцях; б) або якщо рішення ухвалено на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів, суд має право за заявою стягувачів видати кілька виконав-чих листів, точно зазначивши в них, яку частину рішення необхідно виконати за кожним виконавчим листом. Таким чином, зміст виконавчого листа має відпо-відати змісту резолютивної частини судового рішення.

Правило, яке міститься в ч. З ст. 368 ЦПК про те, що виконавчі документи про стягнення судового збору направляються судом до місцевих органів дер-жавної податкової служби, повністю узгоджуються зі змістом ч. 1 ст. 9 Закону України «Про виконавче провадження».

У разі якщо судом було вжито заходів із забезпечення позову за заявою осіб, на користь яких ухвалено судове рішення, то суд, разом з виконавчим листом видає копії документів, які підтверджують виконання ухвали суду про забезпечення позову.

Копії документів, які підтверджують виконання ухвали суду про забезпечення позову, визначаються залежно від видів забезпечення позовів, передбачених ст. 152 ЦПК.


Получите за 15 минут консультацию юриста!