В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Питання про примусове проникнення до житла чи іншого володіння боржника — фізичної особи або особи, у якої знаходиться майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, або дитина, щодо якої є виконавчий документ про її відібрання, при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням житла чи іншого володіння особи за поданням державного виконавця.

2. Суд негайно розглядає подання, зазначене в частині першій цієї статті, без виклику чи повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного виконавця.



Коментар:

Відповідно до ст. ЗО Конституції України кожному гарантується недотор-канність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. Принцип недоторканності житла має неухильно дотримуватись також і органами та посадовими особами державної виконавчої служби, іншими суб'єктами виконавчого провадження, у зв'язку з примусовим виконанням рішень судів та інших юрисдикційних органів (посадових осіб).

У статті, що коментується, містяться правила про порядок вирішення судом питання про примусове проникнення до житла чи іншого володіння боржника, у випадках виконання не тільки судових рішень, а й рішень інших органів (посадових осіб). Зазначені правила поширюються і на такі випадки здійснення державним виконавцем виконавчих дій щодо виконання виконавчого документа, як звернення стягнення на майно боржника, яке знаходиться в інших осіб, а також на майно і кошти, які належать боржнику від інших осіб або дитини, щодо якої є виконавчий документ про її відібрання у боржника і передачі стягувачу.

Право на звернення до суду за місцем знаходження житла або іншого володіння особи з поданням про вирішення питання про примусове проникнення до житла або інше володіння осіб, зазначене у ст. 376 ЦПК, належить тільки державному виконавцю.

Подання державного виконавця про примусове проникнення до житла чи іншого володіння особи розглядається судом негайно і тільки з обов'язковою участю державного виконавця. Сторони виконавчого провадження, а також інші заінтересовані особи не повідомляються про вирішення зазначеного питання і до судового засідання не викликаються.

Такий процесуальний порядок розгляду судом подання державного виконавця про вирішення питання про примусове проникнення до житла або іншого володіння особи безумовно оправданий, оскільки забезпечує інтереси дитини, майнові інтереси фізичних та юридичних осіб.

За результатами розгляду судом подання державного виконавця про при-мусове проникнення до житла або іншого володіння особи суд постановляє ухвалу, яка може бути оскаржена в апеляційному порядку на підставі п. 23 ч. 1 ст. 293 ЦПК.


Получите за 15 минут консультацию юриста!