В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Позов пред'являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції, де вона реєструється, оформлюється і передається судді в порядку черговості.

2. Позивач має право об'єднати в одній позовній заяві кілька вимог, які пов'язані між собою.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, позов пред'являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції, де вона реєструється, оформляється і передається судді в порядку черговості. Позивач має право об'єднати в одній позовній заяві декілька вимог, пов'язаних між собою. Відповідно до ч. 1 ст. 55 Конституції, права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Для того щоб було реалізовано право на судовий захист, необхідно звернення до суду осіб, що мають право вимагати відкриття провадження у справі, і відповідна ухвала суду. Право вимагати відкриття провадження у справі мають особи, які вважають, що їх права, свободи та інтереси порушені, не визнані або оспорюються, а також у випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи і особи, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, або державні чи суспільні інтереси. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною (ст. З ЦПК). Цими особами є позивачі у справах позовного провадження, тобто особи, які вважають, що їх права, свободи або інтереси порушені, не визнані або оспорюються, а також особи, за заявою яких може бути відкрите наказне провадження (заявник, він же стягувач у справах наказного провадження; статті 98, 103 ЦПК), і заявники у справах окремого провадження (ст. 235 ЦПК). Право вимагати відкриття провадження у справі мають представники вказаних осіб, якщо обмеження їх повноважень не обумовлені у виданій їм довіреності (ч. 1 і 2 ст. 44 ЦПК), а також особи і органи, вказані в ст. 46 ЦПК. Так, прокурор відповідно до Закону України від 12 липня 2001 р. № 2663 — III «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» і змін, внесених Законом України від 17 грудня 2004 р. до ст. 36і Закону України «Про прокуратуру», відповідно до ст. 36і цього Закону має право звернутися до суду з заявою про захист прав та інтересів фізичних осіб, передбачених в ст. 36 1 вказаного закону, або держави1.

Право вимагати відкриття провадження у справі мають і інші особи, і органи, вказані в ст. 45 ЦПК. До них відносяться Уповноважений Верховної Ради з прав людини, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи (докладніше див.: коментар до ч. 1 ст. 45 ЦПК). Так, наприклад, органи опіки та піклування мають право пред'явити позов про позбавлення батьківських прав (ст. 165 СК). Стягувач (заявник) або його представник мають право вимагати відкриття наказного провадження, а у справах окремого провадження — заявник.

Подача позовної заяви, заяви про видачу судового наказу спричиняє ви-никнення цивільних процесуальних правовідносин між судом і особою або органом, що подав позовну заяву або заяву про відкриття провадження у ци-вільній справі. Так, ухвала суду про відмову у прийнятті заяви, про видачу судового наказу або скасування судового наказу, про повернення заяви пози-вачеві (заявникові) або про відмову у відкритті провадження у справі, може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду (ч. 1 пункти 3,4 ст. 293 ЦПК) і у випадку, якщо скарга не буде задоволена в касаційному порядку (ст. 324 ЦПК).

Більше того, цивільні процесуальні відносини у виняткових випадках, пе-редбачених законом, можуть виникнути до подачі позовної заяви, або заяви про відкриття провадження у справі. Так, відповідно до частин 3 і 4 ст. 133 ЦПК суд може винести ухвалу про забезпечення доказів до пред'явлення позову; а згідно з ч. 4 ст. 151 ЦПК суд за заявою зацікавленої особи може забезпечити позов до подачі позовної заяви з метою попередження порушення права інтелектуальної власності.

Відкриття провадження у цивільній справі — самостійна стадія цивільного процесу. Під відкриттям провадження у цивільній справі як стадією цивільного процесу слід розуміти сукупність процесуальних дій суду і осіб, органів, що мають право подавати позовну заяву і заяву про відкриття провадження у справі (статті 3, 44, 45, 46, 98 ЦПК (наказне провадження), ст. 235 ЦПК (окреме провадження), що мають на меті початок розгляду провадження у справі. Відкриття провадження у цивільній справі, як було зазначено, відбувається на підставі одноосібної ухвали судді за наявності умов і передумов відкриття провадження у цивільній справі, вказаних в ЦПК (статті 118, 119,120,121, 122, 98, 235 ЦПК).

Необхідною умовою для відкриття провадження у цивільній справі є пред'явлення позовної заяви у справах позовного провадження (статті 118, 119 ЦПК) і подача заяви у справах наказного провадження (ст. 98 ЦПК) і у справах окремого провадження (ст. 235 ЦПК).

З позовною заявою до суду звертаються особи за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод або інтересів. Крім того, у випадках, передбачених законом, до суду можуть звертатися органи і особи, яким законом надано право захищати права, свободи і інтереси інших осіб, або державні та суспільні інтереси (статті 3, 38, 44, 45, 46 ЦПК), тобто з позовною заявою звертаються до суду за наявності спору, пов'язаного із захистом суб'єктивних цивільних прав і інтересів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!