В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Якщо питання про поворот виконання рішення не було вирішено судом при новому розгляді справи або судом апеляційної чи касаційної інстанції, заява відповідача про повернення стягненого з нього за скасованим рішенням майна розглядається судом, у якому перебуває справа. Заяву про поворот виконання можна подати у межах позовної давності.

2. За подання заяви про поворот виконання судовий збір не сплачується.

3. Суд розглядає заяву про поворот виконання в судовому засіданні з по-відомленням сторін і постановляє ухвалу.



Коментар:

Загальні правила про порядок вирішення питання про поворот виконання рішення суду міститься в ст. 380 ЦПК.

Разом із тим, згідно з частиною першою статті, що коментується, відповідачу з метою захисту його майнових прав надано право звернутись до суду з письмовою заявою про повернення стягнутого з нього за скасованим рішенням майна, у випадку, якщо питання про поворот виконання рішення не було вирішено судом при новому розгляді справи або судом апеляційної або касаційної інстанції.

Закон вирішує також питання про підсудність заяви про поворот виконання рішення. Воно підлягає розгляду тим судом, в якому знаходиться справа в момент звернення відповідача із заявою.

Із заявою про поворот виконання рішення має право звертатись до суду також правонаступник або представник відповідача.

Заява про поворот виконання може бути подана до суду в межах строку позовної давності, який обчислюється в цьому випадку з моменту набрання законної сили рішенням суду про відмову в задоволенні позовних вимог або задоволенні позовних вимог у меншому розмірі, або ухвали суду про зупинення провадження у справі, або про залишення позову без розгляду.

Відповідач за подання заяви про поворот виконання рішення від сплати судового збору законом звільнений.

Суд розглядає заяву відповідача про поворот виконання рішення в судовому засіданні, з обов'язковим повідомленням сторін про час і місце його проведення.

Разом із тим, у законі не передбачені наслідки неявки сторін до судового засідання, в якому розглядається заява про поворот виконання, а також про строк розгляду такої заяви.

За результатами розгляду заяви про поворот виконання суд постановляє ухвалу, яка може бути оскаржена в апеляційному порядку на підставі п. 28 ч. 1 ст. 293 ЦПК.

Після набрання ухвалою суду про поворот виконання рішення законної сили вона підлягає виконанню за правилами виконавчого провадження в загальному порядку.


Получите за 15 минут консультацию юриста!