В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У разі скасування у зв'язку з нововиявленими обставинами рішень у справах про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи, поворот виконання допускається, якщо скасоване рішення було обґрунтоване на повідомлених позивачем неправдивих відомостях або поданих ним підроблених документах.

2. У справах про стягнення аліментів, а також у справах про стягнення заробітної плати чи інших виплат, що випливають з трудових правовідносин, поворот виконання не допускається незалежно від того, у якому порядку ухвалено рішення, за винятком випадків, коли рішення було обґрунтоване на підроблених документах або на завідомо неправдивих відомостях позивача.



Коментар:

У статті, що коментується, містяться винятки із загальних правил про те, що поворот виконання допускається в усіх випадках і за всіма категоріями цивільних справ, незалежно від того, чи вирішується питання про нього в разі скасування рішення судом першої інстанції апеляційним або касаційним судом з власної ініціативи або за заявою відповідача (боржника).

Разом із тим, за окремими категоріями цивільних справ закон установлює особливості повороту виконання.

Так, у справах про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи, поворот виконання до-пускається, оскільки:

1) рішення суду, на підставі якого було видано виконавчий документ і здійснено його виконання, скасовується судом у зв'язку з переглядом за но-вовиявленими обставинами;

2) скасоване рішення ґрунтувалось на:

а) повідомлених позивачем неправдивих відомостях;

б) наданих позивачем підроблених документах.

До останніх з них можна віднести документи, текст в яких перекручено, додруковано, дописано, витравлено, помічено іншою датою тощо. Результатом цих дій є документ, який містить недостовірну інформацію.

У ч. 2 ст. 382 ЦПК міститься правило про те, що поворот виконання рішення не допускається у справах про стягнення аліментів (на непрацездатних дітей, непрацездатних повнолітніх дітей, непрацездатних батьків або колишнього чоловіка чи жінки тощо), а також у справах про стягнення заробітної плати чи інших виплат, що випливають з трудових правовідносин, незалежно від того, в якому порядку ухвалено рішення.

Разом із тим, винятком з цього правила є випадки, коли рішення у зазначених категоріях справ ґрунтувалися на підроблених документах або на завідомо неправдивих відомостях позивача.


Получите за 15 минут консультацию юриста!