В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Скаргу може бути подано до суду:

у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав чи свобод;

у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав чи свобод, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій.

2. Пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.



Коментар:

Стаття, що коментується, встановлює строки для реалізації права на звер-нення до суду заінтересованої особи зі скаргою на рішення, дії чи бездіяльність державного виконавця або інших посадових осіб органів державної виконавчої служби у зв'язку з примусовим виконанням судових рішень, які за своєю правовою природою є імперативними.

Правило про те, що скаргу може бути подано до суду в десятиденний строк зі дня, коли особа дізналась або повинна була дізнатись про порушення її прав або свобод, є загальним. Аналіз окремих норм Закону України «Про виконавче провадження», зокрема ч. 7 ст. 17; ч. 7 ст. 24; ч. З ст. 37; ч. 4 ст. 40; ч. З ст. 40і; ч. 6 ст. 42; ч. 5 ст. 45; ч. 5 ст. 46; ч. З ст. 55; ст. 59; ч. 2 ст. 87 та інших, також свідчить про те, що встановлено десятиденний строк оскарження рішень, дій або бездіяльності посадових осіб державної виконавчої служби.

За загальним правилом, обчислення строків для оскарження виконавчих дій або відмови в їх здійсненні у виконавчому провадженні починається не з

моменту ухвалення відповідної постанови державним виконавцем, а з моменту отримання його заінтересованою особою.

Разом із тим, Закон України «Про виконавче провадження» в окремих ви-падках установлює спеціальний порядок обчислення строків для звернення заявника із скаргою до суду. Так, відповідно до ч. 4 ст. 26 постанову про від-мову у відкритті виконавчого провадження може бути оскаржено заявником начальнику відповідного відділу державної виконавчої служби або до суду в десятиденний строк, який обчислюється з моменту її отримання. Згідно ж із ч. 4 ст. 57 Закону державний виконавець про оцінку арештованого майна по-відомляє сторони, які мають право оскаржити оцінку майна до суду в десятиденний строк з дня отримання повідомлення.

Отже, у випадках, установлених Законом України «Про виконавче прова-дження», має застосуватись спеціальний порядок обчислення строків звернен-ня заявника зі скаргою до суду, а не загальні правила, встановлені ст. 385 ЦПК.

Тільки в разі оскарження постанови державного виконавця про відкладення проведення виконавчих дій (ч. З ст. 32 Закону України «Про виконавче провадження») скарга заінтересованою особою може бути подана до суду у триденний строк від дня, коли вона дізналося або повинна була дізнатись про порушення її прав або свобод.

Строки для звернення заявника зі скаргою до суду, встановлені в ч. 1 ст. 385 ЦПК, є процесуальними, у зв'язку з чим їх пропуск не є підставою для відмови у прийнятті скарги, оскільки вони можуть бути відновлені судом у порядку, встановленому ст. 73 ЦПК, у разі, якщо суд установить поважність причин їх пропуску.

Скарга, подана до суду після закінчення строку, встановленого в ч. 1 ст. 385 ЦПК, залишається без розгляду, якщо суд за клопотанням заявника не встановить підстав для його відновлення.


Получите за 15 минут консультацию юриста!