В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ПИТАННЯ

Подавали позов до господарського суду. Заплатили судовий збір. Суд позов не прийняв і направив матеріали справи на нашу адресу. Матеріали не приходять дуже довго. Позов ми маємо намір подавати повторно. У разі чого всі матеріали можна відновити. Але що буде служити підтвердженням того, що судовий збір уже оплачений, якщо квитанція не повернеться. Як слід вчинити?

ВІДПОВІДЬ

Питання, пов'язані із сплатою і поверненням судового збору, врегульовані Законом «Про судовий збір». Відповідно до п. 1 ст. 6 Закону «Про судовий збір» судовий збір перераховується у готівковій або безготівковій формі виключно через установи банків чи відділення зв'язку (підтверджується квитанцією про сплату або іншим платіжним документом). При подачі позовної заяви до суду, згідно процесуальних кодексів, подача оригіналу документа, що підтверджує сплату судового збору, не потрібно. Досить прикласти копію документа, що свідчить про сплату судового збору, а вже в судовому засіданні, якщо суддя зажадає, надати оригінал платіжного документа. Що стосується вищевказаної ситуації (коли немає ні оригіналу, ні копії), то є кілька виходів із ситуації:

1) З'ясувати на пошті, де зараз знаходиться відправлене судом лист. Зробити це можна в будь-якому відділенні пошти. Відповідно до п. 127 Правил надання послуг поштового зв'язку відправник і адресат мають право на отримання інформації про порядок і строки надання послуг поштового зв'язку. Оскільки згідно з п. 130 Правил будь-яка інформація про поштовому відправленні відправника надається адресату тільки за його письмовою заявою, то відповідно адресат повинен написати заяву на ім'я начальника поштового відділення з проханням надати інформацію про поштовому відправленні.

2) Якщо лист з якої-небудь причини було втрачено, тоді необхідно взяти копію платіжного документа установи банку або відділення зв'язку, в якому було сплачено судовий збір. Процедура отримання копії платіжного документа регулюється внутрішніми правилами тієї установи, яка видала платіжний документ. Швидше за все, потрібно буде написати заяву на ім'я керівника установи, що брав платіж, з проханням видати копію платіжки. У заяві необхідно вказати дату, суму, вид платежу та банківські реквізити одержувача платежу. Копія платіжки буде мати таку ж силу, як і оригінал. Її можна прикласти до позовної заяви і подати позов знову. Хоча все залежить від «настрою» працівників такої установи, можливо касир видасть вам копію такого документа і без вищевказаного заяви.

3) Якщо час повторної подачі позову «підтискає», то можна заплатити судовий збір заново, а сплачений раніше збір повернути на підставі ч. 3 ст. 7 Закону «Про судовий збір». У цьому випадку позивач, який вимагає повернення судового збору, має звернутися до суду з відповідною заявою. З алгоритмом повернення судового збору можна ознайомитися в матеріалі «ЮРИСТ» «Судовий збір підлягає поверненню». Судовий збір повертається за правилами, визначеними Порядком повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів.

Окремо хотілося б звернути увагу на те, що позивач повинен взяти до уваги причину відмови у відкритті провадження у справі. У разі якщо позовну заяву було повернуто позивачу на підставі ч. 1 ст. 62 ГПК, то позивачеві необхідно буде платити судовий збір заново в кожному разі (так як справа буде розглядатися або за правилами КАСУ, або ЦПК України). Однак це не позбавляє позивача можливості повернути раніше сплачений судовий збір.


Получите за 15 минут консультацию юриста!