В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

ПИТАННЯ

Підкажіть, будь ласка, порядок поділу корпоративних прав між подружжям. Під час шлюбу чоловік став учасником товариства з обмеженою відповідальністю. Дружина має намір претендувати на корпоративні права свого чоловіка. Законодавством передбачено, що подружжя можуть розділити їх загальне спільне майно (в тому числі і корпоративні права) як за взаємною згодою, так і в судовому порядку.

ВІДПОВІДЬ

Почнемо з того, що відповідно до статті 69 СК подружжя має право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності. Враховуючи те, що об'єктом права спільної власності подружжя є майно, робимо висновок, що у спільній власності можуть перебувати окремі речі, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки.

Держкомпідприємництва в листі «Про корпоративні права засновника, структурні підрозділи та відокремлені підрозділи юридичної особи» визначає корпоративні права як різновид майнових прав, що свідчить про віднесення корпоративних прав до майна, що знаходиться у спільній сумісній власності подружжя.

Однак стаття 167 ГК визначає корпоративні права як права особи, частка якої знаходиться у статутному фонді госпорганізації, що тягне правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певних дивідендів, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

При цьому саме господарське товариство є власником майна, переданого йому засновниками і учасниками у власність. Тобто чоловік, який став учасником товариства з обмеженою відповідальністю, надаючи суспільству право власності на майно, взамін придбав корпоративні права. Отже, майновий внесок дружина є одним із джерел формування майна товариства, включається до його статутного фонду як внесок і як частка учасника в ньому стає власністю товариства, а чоловік, у свою чергу, набуває корпоративні права.

Як показує судова практика, при вирішенні спорів про розділ корпоративних прав (частка одного з подружжя у статутному фонді) як спільної сумісної власності подружжя суди визначають, що внесок, внесений до статутного фонду товариства, за рахунок спільних коштів або майна подружжя є власністю товариства, а тому не може бути предметом поділу.

Також, згідно з роз'ясненнями Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» внесок у статутний фонд госптовариства не є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, оскільки власником майна є саме суспільство.

З вищевикладеного можна зробити висновок, що частка чоловіка в товаристві з обмеженою відповідальністю, як об'єкт корпоративних прав, не може розділятися. При цьому другий з подружжя, який не є учасником товариства, має право претендувати тільки на розділ відповідних доходів від діяльності товариства.


Получите за 15 минут консультацию юриста!