В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

З 1 січня 2013 року в Україні набули чинності законодавчі норми про дистанційний моніторинг касових операцій, який передбачає впровадження системи електронної касової звітності. Очевидно, що Міндоходів намагається мінімізувати рівень «неофіційних» платежів та збільшити надходження до держбюджету, а тому з метою посилення ефективності нововведень вже з 1 липня 2013 року передбачається введення відповідальності у вигляді штрафних санкцій за відсутність нових або переобладнаних касових апаратів, оснащених функцією здійснення безготівкових платежів.

Разом з тим слід відзначити, що за офіційним повідомленням представника Державної податкової служби України, начальника управління перевірок з окремих питань Департаменту податкового та митного аудиту, А. Бондаренко, станом на 22.05.2013 року забезпечено наявність та підключено 30 тисяч РРО, що становить 12 % від необхідної кількості РРО в Україні.

Звертаємо увагу, що така ситуація склалася з вини держави, яка не забезпечила виготовлення необхідної кількості РРО, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, які б відповідали вимогам чинного законодавства щодо передачі контрольно-звітної інформації у електронному вигляді до органів державної податкової служби України по дротових або бездротових каналах зв'язку за технологією НБУ для суб'єктів господарювання, на яких розповсюджується дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Так як з об'єктивних причин більшість суб'єктів господарювання не може підключити РРО до мережі Інтернет до 1 липня 2013 року – штрафи необхідно відстрочити

З іншого боку, неможливість здійснити всі необхідні підготовчі роботи по введенню та підключенню РРО також зумовлена й тим, що значна кількість суб'єктів господарювання не має доступу до Інтернету у зв'язку із специфічним територіальним розташуванням та технологічними чинниками (сільська місцевість, розташування суб'єктів у низинах або відсутність покриття), а отже, позбавлені можливості власними силами забезпечити для себе наявність Інтернету.

З огляду на об'єктивні та суб'єктивні чинники, які унеможливлюють підключення РРО до 1 липня 2013 року, вважаємо, що штрафи необхідно відстрочити.

З цього приводу слід відзначити, що на даний час у ВРУ вже зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ухваленням Податкового кодексу України» щодо відстрочення настання відповідальності за неподання електронної звітності» № 2087а-1 від 30 травня 2013 р., яким і пропонується відстрочити настання відповідальності у вигляді штрафних санкцій за відсутність нових або переобладнаних касових апаратів, оснащених функцією здійснення безготівкових платежів, до 1 липня 2014 року. А тому хочеться вірити, що штрафи будуть відстрочені, держава та суб'єкти господарювання матимуть достатньо часу для впровадження нововведень на практиці без завдання шкоди інтересам останнім.


Получите за 15 минут консультацию юриста!