В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Економіка будь-якої організації схильна природній динаміці. Одні підприємства розширюються, інші бідують, треті відчувають потребу в консолідації капіталу. Колишній режим роботи не відповідає реаліям часу і гальмує розвиток. У цих випадках компанія реорганізується. Які види реорганізації існують? В чому особливості кожного з них? Як правильно провести процедуру? Про це розкажуть консультанти порталу. Також вас якісно проконсультують з приводу купівлі або продажу бізнесу, при тому зовсім недорого!

Розберемо спочатку поняття «реорганізації». Це припинення роботи колишнього підприємства з подальшим переходом зобов'язань на знову утворені організації.

4 ПИТАННЯ ПО РЕОРГАНІЗАЦІЇ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ

1. Які передбачені види?

Закон допускає завершити діяльність компанії одним з наступних шляхів:

Приєднання. В його рамках, як правило, невелика компанія входить до складу великої і припиняє самостійне існування.

Злиття. У цьому випадку дві або більше юридичні особи об'єднуються і створюють нове. Відповідно їх зобов'язання бере на себе підприємство, що створюється.

Перетворення. Організація, що реалізує цей напрямок, змінює організаційно-правову форму, наприклад, ЗАТ на ВАТ. Такі зміни розширюють горизонти і дозволяють вести діяльність на новому рівні.

Поділ. Коли зміст великої компанії стає накладними доцільно поділити на декілька фірм, кожна з яких буде нести свою частину зобов'язань.

Виділення. Цей випадок характерний отпочкованием нової організації, стара з зменшеним капіталом при цьому продовжує працювати в колишньому режимі.

Реорганізація відрізняється від ліквідації тим, що права та обов'язки організації не анулюються, а переходять до новим компаніям.

2. Як визначитися з видом?

Вибір необхідного виду реорганізації залежить від поточного стану компанії і цілей, які ставить перед собою власник. Обставини, що змушують піти на кардинальні зміни бізнесу, бувають різні.

Власник бізнесу, який приймає рішення про реорганізацію керуючої компанії у формі поділу, звичайно перевантажена обсягом робіт, що погано позначається на якості. В цьому випадку краще поділити навантаження на кілька невеликих фірм, що позитивно позначиться на мобільності та підвищить рівень сервісу.

Якщо компанія збиткова, викуп її активів успішним юридичною особою врятує ситуацію. Тут господареві економічно вигідна реорганізація у вигляді приєднання.

Збільшити частку присутності на ринку дозволить злиття двох і більше компаній, кожна з яких приходить у знову створювану організацію зі своїм капіталом, напрацьованої клієнтурою і т. д. Після того як буде проведена реорганізація та злиття компаній завершиться, нова фірма стане в рази потужніше і ефективніше.

Поширеним випадком перетворення вважається зміна організаційно-правової форми з ЗАТ на ВАТ. Ця зміна дає можливість збільшити кількість власників підприємства і, відповідно, влити додаткові кошти в компанію.

Якщо основне юридична особа бажає розвинути інший напрямок бізнесу, логічно виділити зі свого складу окрему компанію і покласти на неї це тягар.

Кожен вид економічної діяльності характерний особливостями у сфері виробництва і оподаткування, і зосередження зусиль підприємства на одному справі збільшує конкурентні здібності.

3. Як проводиться процедура?

Алгоритми реорганізації кожної правової форми відрізняються один від одного, але основні стандартні процедури. До них відносяться наступні етапи:

Власником бізнесу приймається рішення про реорганізацію. Якщо власників кілька, їх волевиявлення оформляється у вигляді протоколу.

Про майбутню зміну правового становища повідомляються податкові служби і кредиторські організації. Одночасно ця інформація публікується у спеціалізованому виданні.

Проводиться інвентаризація активів і уточнення зобов'язань. Підсумки опису фіксуються в бухгалтерській звітності.

Оформляються документи по передачі (розділу) активів.

Знову утворені організації проходять державну реєстрацію і беруть на себе активи, права та обов'язки припиненої підприємства.

Внесення відповідних записів до державного реєстру означає завершення процедури реорганізації.

4. Як правильно реорганізувати юридична особа?

Реорганізація - ємний процес роботи і часу, вимагає глибоких юридичних знань. Помилки і недоліки в документації не дадуть реалізувати намічені плани і викличуть претензії з боку податкових служб.

Кожне підприємство унікальне, кожне проходить індивідуальний шлях реорганізації. На нього впливають кількісний склад і правовий статус власників, взаємини з кредиторами та дебіторами, інші важливі фактори. Спільна робота з юристами виключить помилки на цьому шляху.

Допомога співробітників порталу включає в себе:

консультації з вибору правильної стратегії розвитку компанії;

складання установчої документації;

врегулювання спірних питань з податковими службами та іншими організаціями;

представництво в державних органах;

підготовку документів по передачі (розділу) активів;

проведення державної реєстрації нових компаній.

Також ми допоможемо вам скласти трудовий договір, якщо це необхідно. Замовте комплексний правовий супровід - і проблеми з законом вас благополучно минуть.

 


Получите за 15 минут консультацию юриста!